tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, December 06, 2013

RESEPI MUDAH SIHAT : Brokoli Telur Cheese

Wah nama nak kelasss je kan. Asalkan basic untuk masak itu dijadikan nama sudah. Yang ini pun aku baru cuba sebenarnya. Sebenarnya takut nak cuba sebab takut tak tertelan dek kerana bahannya. Tapi aku silap ok!


Dah masuk mulut memang best. Tambahan penggemar cheese macam aku. Memang mableeesla. Nak try? Takpe aku kongsi resepi. Untuk tatapan aku juga nanti sebagai rujukan.


BAHAN-BAHAN ( untuk seorang )
1) Brokoli satu mangkuk kecil
2) 1 biji telur
3) 1 keping chicken slice
4) 1 keping cheese
5) Sedikit serbuk lada ( sebagai perasa )
6) Sedikit air


CARA-CARA
1) Rebus brokoli dengan air
2) Setelah brokolo hampir lembut, masukkan pula telur
3) Potong kecil chicken slice dan masukkan juga
4) Masukkan serbuk lada
5) Bila hampir masak baru masukkan cheese tunggu cheese cair dan siap


* Daku hanya guna microwave sebab buat di pejabat. Anda boleh guna cara kukus ya



Rupa setelah dibawa keluar dari microwave



Rupa setelah daku panaskan semula


Kalau nak tambah sedikit garam pun boleh. Nak tambah ayam yang dipotong dadu pun ok. Rasanya? Ala-ala creamy mushroom soup. So nyummmy. Rupa nampak tak comel tapi rasanya boleh telan. 


Kepada yang nak mencuba, selamat mencuba. Sayur-sayuran sebagai bahan utama. Sihat.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

14 dak comei sayang YUI:

ikafantasi said...

baguz yui ni..menu jg kesihatan kan..tp ika xmkn sgt brokoli..

Nur A.Z said...

macam takut nak makan.. haha.tp yui kata sedap boleh cuba..ape slhnya..

Azhafizah Md Nor said...

kalau ade chesse confirm sedap yui..nak try lah nanti :)

Mia Liana said...

sedapnya nusha.. boleh cuba nanti..

Sally Yatiey said...

Sedap! ;D

ct kektus said...

hmm. msti sedap ni siapa2 yg suka cheese. :) eh, sekali pandang macam brokoli masak lemak lah pulak. hihii

Tihara said...

betui, memang sihat nih :)

msredcheesecake said...

Akk selalu masak telur dadar letak cheese.... Superb....

Deqla Manjew said...

eh 1st time tgk nih..hihi.. boleh la cuba nanti.. =)

Syuhada Salleh said...

Nak menang topup Rm10 ? jom join !

http://www.syuhadasalleh.my/2013/12/simple-giveaway-by-syuhada-salleh.html

Liza Licha said...

sedap ni Yui :) licha xmnt brokoli.. huhu.. ganti sayur lain lah. hii

asha hana said...

bagus nie. huhu rasa pown kompom sedap kan? cheese kot. hik2 :D

Cik Nur™ said...

sedap jugak yea.. nanti de masa boleh cuba.. :)

IntaNBerliaN said...

nmpak sedap!