tentang
banner
tutor
fb
home

Wednesday, December 04, 2013

RESEPI MUDAH SIHAT : Sushi Salad versi Sayuran

Macam lama tak buat entry resepi kan? Ok kali ini aku bagi resepi mudah dan cepat untuk disediakan. Ini budak-budak tadika pun reti asalkan dibawah pengawasan orang dewasa ya.


Nak makan sushi biasa yang dijual tak lalu ea? Kita buat versi tekak orang melayu. 


BAHAN-BAHAN ( seorang )
1) 1 biji telur
2) Sayur minyak
3) Timun jepun
4) Sedikit mayonis


CARA-CARA
1) Pukul telur ( nak masukkan sikit garam boleh )
2) Goreng telur dengan dadarkan telur secara nipis. Cara nak goreng? Korang lenggangkan kuali tu sampai jadi bulat elok saja telur tu masak
3) Potong sayur minyak & timun jepun secara halus ( nak kasar pun boleh ) & letak atas telur
4) Ratakan mayonis atas sayur ( nak gaul sayur & mayonis dahulu pun boleh )
5) Gulung telur & potong ikut saiz yang nak




 Abaikan deco yang buruk sebab nak masuk mulut sendiri


Tadaaa itulah hasilnya. Nampak macam menu main-mainkan? Tapi sebenarnya berkhasiat. Kenapa daku namakan sushi? Sebab daku potong kecil-kecil. Hahaha.


Oh ya, tak tahu sayur minyak apa? Sila google image dan pastinya anda tahu rupa sayur itu. Nak ganti kepada sayuran lain pun boleh. Asalkan sayuran hijau. Mableeesss!


Lebih banyak resepi mudah untuk anda cuba




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

25 dak comei sayang YUI:

Cik Itah@RRP said...

waa..bole try ni nanti :)

Mama Idlan Irsyad said...

1st time dgr sayur minyak.. nti saya google yer. hehe

Nurzakiah Hanum said...

great

Zara Nurhaidah said...

nyummy ! ^^

♥ Nurul Baidurah ♥ said...

first time lah saya dgr sayur minyak tu..hehe..nak cuba lah juga nnti...hehe..

IntaNBerliaN said...

biasa dgr minyak sayur je... upenya ada gak sayur minyak yer

Juliet_iRa~" said...

hihi nampak sedap n lain la dr salad sayur tu..

nt blh try :)

psss : ira pn dah lama xdtg blog yui hihi

NM03 said...

nampak menarik... ade mayonis, lagi slup!!

azizah :) said...

wahhh sedapp tu.. boleh try..tp xpernah tahu nama sayur minyak tu yui..

Azhafizah Md Nor said...

semestinye menu sihat ni yui :)

ct kektus said...

kreatif !! memang bole try ni.
first time dengar sayur minyak tuu memang terus google. rupanya maam sawi sikit-sikit. hihihi

adrianna syaz said...

Apa jenis salad pun,memang sya suka..feveret..tq kongsi resipi yui :)

Cik Muda said...

sayur minyak? First time.. hmmm baru je nak tanya sayur minyak ta hape... kuikuikui..~

Deqla Manjew said...

yui.. akk pun x lalu sushi yg real tu.. hihi.. bgs gak ada resepi nih..

msredcheesecake said...

Macam senang... Gaknye sesuai tuk budak tak ni?

Cik Nur™ said...

pernah buat gini...sedap..! :)

Eza Boom Boom said...

menarik ni dear. bahan2 pun murahh.. hihi.

Chot said...

Tp sushi btl sdp gak.hehe.. Kretip cara ni..nmpk menarik nk mkn

~emi~ said...

Nampak mcm not bad. Blh try la nanti. Btw jom singgah blog sy :)

Syazana Zainn said...

sayur minyak ke atau mintak sayur yui?
kite konpius pulak -__-

btw resepi sennagnya! :O

Pha Is said...

macam sedap je.. nk kena try la lepas ni..

Liza Licha said...

tak minat sangat makan sayur :(

nanakimie said...

em,nyum2x!

Sam Yatie said...

mesti cubalah balik nie!first day Atkins..tengs for the recipe ya!
Jom Singgah Sini

ChaiDaN said...

Sayur minyak tu romaine lettuce kan?? Ke salah?