Ada satu malam tu, aku memang takde beli apa-apa untuk makan malam. Buka peti ais, nampak spaghetti. Lepas itu tengok bahan, takde banyak. Kira ala kadarla. Kotlah buka ada nampak sos bagai, memang takdelah kekdahnya!
Dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dalam peti ais. Aku main hentam kromo masak. Hahahaha!
Bahan-bahan :
1) Sedikit spagehtti ( ikut kuantiti nak makan )
2) Bawang putih 3 ulas ( lagi banyak lagi sedap )
3) Lada hitam ( serbuk pun boleh )
4) Mentega jenama buttercup ( sebab terasa lemak )
5) 2 sosej ( potong )
6) 1 keping daging ayam burger ( dicincang )
7) Sedikit garam
8) 1 kotak kecil air susu ( ikut keperluan nak letak lebih pun boleh )
9) 1 keping cheese ( dicincang )
Cara-cara :
1) Celur spaghetti ( lebih kurang 10 minit ). Dah lembut, angkat dan asingkan dari air panas.
2) Dalam kuali lain, panaskan buttercup hingga cair
3) Masukkan bawang putih & lada hitam. Tumis hingga naik bau
4) Masukkan daging & sosej
5) Campurkan susu. Biar berkuah sebab bila letak spaghetti, akan meresap. Tunggu menggelegak sedikit.
6) Masukkan spaghetti yang telah ditos tadi.
7) Gaulkan sebati. Masukkan garam secukup rasa & cheese. Gaulkan lagi.
Siappp !!
Kalau nak berkuah, lebihkan susu. Takde masalah nak campur kemudian.
Sebab makan tak habis, jadi aku bawa bekal keesokan pagi. Nampak tak berkuah? Sebab aku panaskan dan masukkan lagi susu. Serius, sedap ok. Sangat sesuai untuk orang yang suka lemak & cheese.
Bila rasa, macam kat kedai yang jual sepinggan RM 12 tuu tauuuuu. Cubalah ya!
Dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dalam peti ais. Aku main hentam kromo masak. Hahahaha!
Bahan-bahan :
1) Sedikit spagehtti ( ikut kuantiti nak makan )
2) Bawang putih 3 ulas ( lagi banyak lagi sedap )
3) Lada hitam ( serbuk pun boleh )
4) Mentega jenama buttercup ( sebab terasa lemak )
5) 2 sosej ( potong )
6) 1 keping daging ayam burger ( dicincang )
7) Sedikit garam
8) 1 kotak kecil air susu ( ikut keperluan nak letak lebih pun boleh )
9) 1 keping cheese ( dicincang )
Cara-cara :
1) Celur spaghetti ( lebih kurang 10 minit ). Dah lembut, angkat dan asingkan dari air panas.
2) Dalam kuali lain, panaskan buttercup hingga cair
3) Masukkan bawang putih & lada hitam. Tumis hingga naik bau
4) Masukkan daging & sosej
5) Campurkan susu. Biar berkuah sebab bila letak spaghetti, akan meresap. Tunggu menggelegak sedikit.
6) Masukkan spaghetti yang telah ditos tadi.
7) Gaulkan sebati. Masukkan garam secukup rasa & cheese. Gaulkan lagi.
Siappp !!
Kalau nak berkuah, lebihkan susu. Takde masalah nak campur kemudian.
Sebab makan tak habis, jadi aku bawa bekal keesokan pagi. Nampak tak berkuah? Sebab aku panaskan dan masukkan lagi susu. Serius, sedap ok. Sangat sesuai untuk orang yang suka lemak & cheese.
Bila rasa, macam kat kedai yang jual sepinggan RM 12 tuu tauuuuu. Cubalah ya!
12 dak comei sayang YUI:
berlemak betul ni. emmmmmm yui tetiba ain rasa nak lunch western harini T.T
ni dah mcm carbonara versi simple
sedapnya yui oiii...aku ni dah la hantu cheese ngan lemak berkrim mcm ni...confirm aku try resepi ko ni...
kita buat bekal anak lah esok kan..senang & cepat
pebret akak ni..sedap...
kira ala-ala macam carbonara la ni? :P
best pulak tgok.. lama dh tak buat spageti
Kena cuba nie
Yg simple2...xcukup bahan ...yg jd lbh sedap Yui..hehehe
Sodappnya spagetti. Saya dahlaa pggemar cheeseeee! :P
tak minat lah makan sphagetti...
Okay gak cuba ni..kotlah sos xde kan.boleh cuba masak macam yui
Post a Comment