Yui ada bagitahu yang Yui beli
pes segera makanan korea Jjajangmyeon kan? Jadi dalam
entry kali ini, saja nak tunjuk cara Yui masak. Ecececececeh, senang sangat. Ada resepi di sediakan tapi Yui tambah juga bahan lain mengikut menu lain yang ada di Google.
Hasilnya bila tambah "tepung jagung"
Jom tengok macam mana nak sediakan resepi mudah Jjajangmyeon. Ok, untuk pengetahuan kalian, bila beli pes ini, memang disertakan sekali resepi ( tak pasti samada seller ini atau semua seller letak resepi ).
Bahan-bahan & cara sediakan :
Lobak, timun jepun. kentang, bawang besar ( Yui guna 1 batang/biji ) dipotong dadu. Daging ikut kuantiti yang kita nak dipotong kecil. Sedikit minyak untuk menumis, setelah agak lembut, baru masukkan pes & air. Biar sampai masak sepenuhnya.
Tumis semua bahan asas dulu
Dah masuk pes ( setengah botol ) + air tunggu hingga masak
Okay,
Macam mana nak buat kuah lebih pekat? Selepas Yui masak, yui hanya ambil sedikit sahaja iaitu cukup untuk satu hidangan. Ketika menggelegak, terus masukkan bancuhan tepung jagung ( sikit saja ) dan terus kacau. Autotamatik kuah akan jadi pekat dan likat seperti gambar bawah.
Lebihan kuah yang belum dimasukkan bancuhan tepung jagung, Yui masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk. Boleh lagi digunakan keesokan hari.
Campur bancuhan tepung jagung atau tidak, kedua-duanya sedap di tekak Yui.
Oh ya,
Mee tu pun dijual sekali. Boleh tanya
seller okay.
Selamat mencuba dan menikmati makanan Korea. Puas buat sendiri sebab banyak weiiii.