tentang
banner
tutor
fb
home

Monday, November 05, 2012

RESEPI : Kerabu Sotong versi Yui

Petang semalam, sempat juga aku nak try resepi Kerabu Sotong melalui buku yang aku beli. Dalam buku tu ada lebih 10 jenis masakan Thai. Dulu ada try buat Kerabu Seafood tapi sayangnya tak menjadi lalu ku jadikan tomyam!


- inilah hasil dari aku -


Meh meh aku nak share resepi cara aku ya. Yang dah pakar buat, dok diam-diam. Aku ni time rajin, aku masaklah. Kui kui.


Bahan-bahan

1) Sotong 5 ekor ( dipotong )
2) 2 sudu makan cuka
3) Sedikit gula
4) Sedikit garam
5) 1 biji tomato ( potong dadu )
6) 1 biji bawang besar ( potong dadu )
7) 5 biji cili padi ( potong nipis )
6) 1 tangkai daun sup ( potong nipis )
7) 1 batang serai ( potong nipis )
8) 2 biji limau nipis


Cara-cara

1) Rebus sotong hingga masak dan toskan.
2) Satukan bahan dari no 5 hingga no 7.
3) Masukkan sotong, garam, gula dan cuka. Perahkan limau ( jangan masukkan bijinya )
4) Gaul hingga sebati


Siap! Terus ngup dalam mulut. Nyum nyum. Adik aku makan dengan nasi tapi aku ratah je. Itupon dah cukup besh! Selamat mencuba ya.


# Resepi asal ikut buku akan ku jadikan WW hari Rabu ni ya.


UPDATE : kalau tak suka sotong,
boleh gantikan dengan udang dan sebagainya.
Ikut tekak masing-masing





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

35 dak comei sayang YUI:

Anum said...

nyum2

Mrs Lurve said...

akak dh pernah jgk wat nie, memg best..nak2 kalo dpt sotong freshhh

Sue Echan said...

tak pernah try lagi.. hehe.. nampak colourfull n yummehh...!!

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog niechat boxpakjoe x kira k hahah ,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

SEDAPNYA, HARUS CUBE NE NANTI.. TQ YUI SYG>.<

Nur farahiza said...

menyelerakan , thanks resepi

Eiqa Almond said...

Lamanya x makan sotongg.. >_<

Rapunzeel Cikilolo said...

mesti masam-masam kan?

nadia said...

kerabu sotong ke, kerabu perut lembu ke, perghhh. berair mulut nadia nuyuiii. :)
yui, jom join makeover free dekat blog nadia yang. :)

najihahfara said...

sedapnyaaaa

Mrs Velentine said...

sedap

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

yeayy ada resepi....sedap ni...rajin yui....

Cho Zila said...

akakni kadang2 macam2 nak buat tapi dah nampak sotong tak lain masak sambal gak... ha! ha! dasar orang malas mencuba...

Tihara said...

as salam

kerabu sotong mmg terbaekk..serai tu mesti ade..fuuh dapp :)

syiela said...

nyum..nyum sedapnya yui

ayut said...

ayut sgt suke ini makanan....!akak ayut slalu bt. :)

NoEn said...

sangat suka makan kerabu sotong...nyum..nyum

IntaNBerliaN said...

sedap ni... akak mmg sk kerabu ;-)

shaFazie said...

menyelerakan..
dh tgh hujan nie..lapar pulak tgk pic kt atas nie

eima said...

seb baik tak miant sotong klu lama dah aku try sbb mudah gile

FiZ said...

rajinnyerr...;)

Nora Karim said...

wah.... nampak sedap la... nak try la nanti...

Eca Dwinky Asha said...

lama xmakan sotong ne..hukhukhuk...

aTy _faRed~ said...

eerrkk..halamak..awak xcakap pasal kerabu nih teringat lak mangge kat umah akak kat rawang tertinggal...mangga muda...laki akak request buat kerabu laaaa...adeeyyhh....kempunana lah laki akak tuh..

ieda said...

wah ! sedap2 ..
akak dan family suke nie , cuma anak2 x berapa makan .. mereka rasa macam makan mentah je kan ;)

Aishah Jahirah said...

yummy2 la tgk.....

AnneRaini said...

tak berapa gemar kerabu tp kalau kerabu mangga memang layan..hehe

steffany daph said...

perghhh..nampak sngt menyelerakan. biasanya dgr pasal kerabu ikan jer . ada pula kerabu sotong kan (:

Nurul Husna Mohd Hassan said...

terbaik!!! :)

azizah :) said...

masakan yg simple! boleh jijah try kat rumah sewa ni.. almaklumlah tak cukup bahan2 lagi..hehe

Nisa Greennnpanda said...

nmpk cam sgt sdap...
pos kat sni sket yui.. ^_^

anismelon said...

sedap ke..mcm air asam..

Cik Nur said...

wahh..mmg nampak sedaplah..!
bahan2 pun senang je.. nanti nak cubalah..!

Terima kaseh share.. :)

PinkUmmi said...

yui bak sini sikit...

Che Rosliza Che mat said...

sedapnya yui...terliur akak tengok..