tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, November 30, 2012

Bagaimana nak tahu kucing anda demam?

Entry ini lebih kepada pertanyaan { entry } Kak Anne yang dok bertanya macam mana nak tahu kucing demam. Oh ya, sebelum itu, semua ini berdasarkan pengalaman, pertanyaan dan pendapat dari aku sendiri. Nak lebih lanjut, kena pergi check di veterinar.


Tanda-tanda kucing aku Shinchan demam :

1) Muka nampak lesu
2) Tiada rasa nak makan/kurang makan
3) Air liur/basah keliling mulut ( maybe tak lalu )
4) Badannya panas ( itu yang penting )


Ko tau, aku nak bawa dia ke veterinar haruslah aku kena cuti. Takkan aku nak kena emergency leave pasal kucing. Walau hakikatnya aku nak buat macam itu! Kalau ada anak lain citerlah. Dah lebih 2 hari dia demam, alternatif lain seperti yang diberitahu ahli veterinar/ rakan blog ialah dengan berikan kucing minum air kelapa.


Alhamdulillah, semalam minum tak lama lepas itu terus dia ada semangat. Mak aku just bagi lebih kurang 2 sudu saja air kelapa. Maybe air kelapa itu sebagai penawar kepada demam. Selain beli ubat cair di kedai haiwan korang boleh guna cara ini ya. InsyaALLAH kucing kesayangan anda akan cepat sihat.


Tak sihat juga, cepat-cepatlah bawa ke veterinar, takut kucing itu ada penyakit lain pula. Korang boleh gak bertanya pada Kak Eintan pasal penjagaan haiwan. Dekat dialah aku selalu rujuk kalau kucing-kucing aku alami masalah.


UPDATE : Bagi air kelapa original, tak payah tambah gula bagai okay




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

37 dak comei sayang YUI:

AnneRaini said...

akak tak pernah berpengalaman pulak dgn kucing demam ms akak bela kucing duluuuuuu... agaknya sebab akakpun tak pegang kucing..hehe bagus info ni.. siap buat entry lgi...hehe thanks ye. bertambah pengetahuan akak.

Eca Dwinky Asha said...

dulu bgi kucing minum susu je.

izan mama mia said...

br tau kucing dmm..hihihi

Tihara said...

As salam

akk biase bg panadol yg dikerat suku..
Tp bgus juga air klapa ni..sbb
kalau org pn mnum air klapa
kan kalau kena skit kpale..tq yui:)

Mrs Lurve said...

kucing minum air kelapa...hehehehe mesti sedap gila kucing tue minum, selalu tau org je yg minum

maszmadi said...

dah lama x der kucing... dulu2 pon masa bela, rasanya kucing x pernah demam.. hehe

Rapunzeel Cikilolo said...

perut panas dan hidung kering. satu lagi tanda...

Cik Nur said...

air kelapa ori baru bagusss.. :)

nur tak bawa pun kucing nur pi suntik...
ape tah nama suntikkan tu... vaksin kot...

sinchan yui pernah kena suntikkan..

zila manaf said...

kuccccccccing pon ade antibodi kannnn

najihahfara said...

wah bole jadi doktor haiwan ni hehe

ayut said...

ha..btul..kak eintan mmg blh dirujuk..heee :) sehat dh shinchan..hrap tak dtg kmbli dmm ye...dulu pernah bg panadol kat air minuman kucing sbb smua dmam..slmt shat n tak pape..blh ke ek sbnr ye?

Mimie said...

yui boleh jd dr veterinar la

Che Rosliza Che mat said...

kecik2 dulu...akak selalu jugak pelihara kucing...nak tahu kucing demam...memang boleh rasa badannya panas...

Cho Zila said...

diapun demam.. ingatkan musim orangjer demam sekarangni..

mama aryan said...

dah lama takde kucing..

Zura Zue said...

dulu kucing akak demam bg air kelapa je..xpnah bwk klinik...

SURIA AMANDA said...

bagus info ni...thanks for sharing

Anum said...

rindu miow anum

azizah :) said...

air kelapa memang bagus kan... untuk manusia pon kalau minum air kelapa cepat turun panasnya.. syukur la kucen yui dah sihat :)

eima said...

tok aku bg panadol yg die bancuh dlm air ...picit mulut kucen dan sumbat ...hahhaha elok je hidup 6-7 tahun

sampai adek sepupu aku panggey kuceng abg mey ...nama kucen tu comey...muahahhaha

IntaNBerliaN said...

done astro fear factor

IntaNBerliaN said...

ooo bagi air kelapa pun blh yer

Cinta Misteri said...

Kucing2 kt umah tu klau demam, msti melepek je. Yup, air liur dia akn mengalir dn panas bdn. Biasanya mereka tahu cari penawar sndiri dgn mkn rumput2 yg CiM sndri tktau rumput apa. Tau2 muntah sana sini warna hijau, daun lh tu

Cinta Misteri said...

Air kelapa tu bkn je baik utk kucing, klau CiM panas bdn mcm nk demam pown cpt2 cari air klapa

Aishah Jahirah said...

kucing pun demam...bukan manusia je.

mia izzati said...

sy pon ada stori kucen demam ni...dia hilang 2 hari pas saya masukkan dia dalam sangkar..ntah cmne sangkar tu tak tutup n tak kunci..dia kuar..lepas 2 hari dia balik dalam sangkar..dalam keadaan lemah..idung keluar kunin2..

Azhafizah Md Nor said...

thanks share yui..kalau kucing lain macam pun dah risau kan..=__='

adyna said...

peminat kucing tegar mst kena tau ;)

ct kektus said...

oh. siyes tak tau camne kucing demam. -_-

nadia said...

first time tau cara ni. thank youuuu yui! :))

nanakimie said...

ooo,kucing pun demam ye...huhu...cian kucing,

shidaR said...

wahhh bgus la tips nih..tp shida xde tucing lak heheee..

Bulan Syurga Firdausi said...

hilg manje gigit2 kucing time demam..

syiela said...

x bela kucing dan akak mmg tak pernah tau.. huhuhu

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

akak klu bab kucing ni xtau lsg yui psl akak ni takut beno kt kucing hahhaha

Aty_Fared said...

rezqi kalau demam ley nampak dari mate die..nampak putih kat hujung mate die...macam sepet n sembab sikit ar..
tak pernah tahu pon ley bagi air kelape..ti akak nak cuber gak..

chip98 said...

Nampaknya kene cari air kelapa la esok... Kucing sy tibe2 monyok, mata suram, telinge kuncup & kemerahan. Biar betol demam! Tp bile tgk simptom2 mcm sy sendiri demam. Mmg kompem la kucing sy tu demam... Skrg ni tido sepanjang masa. Takde selera makan... Sian die.. Get well soon, Toby!