tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, February 25, 2014

TIPS ATAU CARA UNTUK MASUK TENDER LELONG BARANG KEMAS

Anda berminat dengan lelongan barang kemas? Jom daku share antara maklumat yang aku rasa wajar untuk anda pertimbangkan.


1) Perhatikan sebaiknya item yang ada dalam bekas bercermin
2) Rujuk maklumat lanjut setiap barang pada kertas yang disediakan 
( item, berat, mutu & kerosakan jika ada )
3) Tengok barang samada nampak lusuh, baru atau ada kerosakan sedikit
4) Buat kiraan anda sendiri. Di sini anda kena pandai untuk letak harga. 

Bandingkan dengan harga jika beli di pasaran luar. Kalau beli lelong lagi untung, masuk tender. 

Jika tidak, abaikan sahaja.
5) Minta tolong atau bertanya kepada pekerja arrahnu andai diperlukan


Setiap satu akaun pada barang lelongan iaitu setiap borang berharga RM 5. Anda isi maklumat yang diperlukan dan letakkan harga yang boleh anda tawarkan.


Berapa harga barang lelong ikut anda?
Nilai yang anda letak + RM 5 ( borang ) = Inilah jumlah sebenar untuk item anda pilih


No 5 itu antara yang penting sebab disitu memerlukan "kemahiran" anda untuk meletak harga. Diingatkan, bukan anda seorang sahaja yang akan masuk tender. Jadi kena pandai letak harga selaras dengan harga yang relevan.


* Pekerja arrahnu & ahli keluarga terdekat adalah DILARANG untuk memasuki tender barang lelong, harap maklum.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

7 dak comei sayang YUI:

Tihara said...

info yang berguna ni
thanks yui :)

Rizziela said...

macam mana kita nak tau harga lelong tu? bila selalunya diaorang buat lelongan ?

Cik Nur™ said...

info yg bagus yui. :)

Azhafizah Md Nor said...

belum pernah lagi masuk tender lelong barang kemas ni..thanks yui for the info.

[sutera kasih] said...

tak pernah tahu pun pasal tender emas ni..thanks fr sharing info tu yui :)

lama x melawat, pa kbr yui? :)


tips dan panduan exam temuduga SPA ---> http://www.suterakasihyann.com/2014/02/tips-dan-panduan-peperiksaan-assessment.html

Deqla Manjew said...

nice tips ni bagi yg serius berminat..

azizah :) said...

ohh baru tahu ni yui.. tq sharing