Sumber : Resepi Ringkas
Aku dah kata kalau bahan sikit, mudah cari & senang nak buat, aku akan cuba. Dan fenomena sekarang jeruk pelam atau jeruk mangga. Disebabkan kawasan rumah aku atau senang kata pasar yang jual takde pelam, maka aku gantikan dengan epal hijau.
Beli epal 12 biji RM 7 memang ok sangatlah. Satu balang kecil hanya memerlukan lebih kurang 3 biji epal saiz kecil.
Selepas dimasukkan semua bahan
Bahan-bahan
1) 3 biji epal
2) 7 biji asam boi
3) Sedikit garam
4) Gula ( lebihkan pun boleh )
4) 3 biji cili padi ( lebihkan jika nak pedas )
Cara-cara
1) Masukkan semua bahan dalam balang
2) Gaul sebati/goncangkan bekas
3) Masukkan dalam peti ais lebih kurang 5 jam / semalaman
4) Sedia untuk dimakan
Tips/soalan biasa ditanya :
Tak perlu tambah air sebab gula akan mencair
Boleh kupas kulit epal/tidak
Boleh juga guna jambu susu/betik muda/pear atau buah yang anda gemari
Senangkan? Biasa nampak orang jual satu balang kecil lebih kurang RM 10 - RM 15 ( belum masuk pos ). Kalau malas sangat, boleh terus beli online ya.
16 dak comei sayang YUI:
terliur tgk..meleleh air liur..tgh famous ni kan sekarang ni
nyum2
tgk gambar dah terliur
Sama entry kita pasal jeruk ni..
bezanya yui dengan epal, akak degan pelam..hehee
Sedappppp ;)
Salam singgah petang dik Yui...sedapnya dik...
terliur plak tgk... order kt budak satu uum.. skali dh hbis dh..nk buat mmg malas nie hehehhe
dh jd fenomena jeruk mangga pulak skrg..
dr beli baik buat sndiri.
kite pon nk try buat jgk!
=)
amboii...yui pn try jugak.teringinnnnnyaaaaaa tapi dlm pntang..hukhuk
hokalohhhhh very ni merenjis ayak liur tengok ni :)
kecur air liur tengok ni..kena cari pelam la nampaknya ni
bru je siap buat.
aku pon buat gak ceni Yui !
tapi aku punya versi jambu batu hehe =P
hahaha ramai sangat yang post kat fesbuk CT pun rasa nak cuba. tapi belum beli barang lagi.. mmg trpkir dah kalau mangga tak jumpa nak guna epel ijo..
Asam boi yang kaler merah tu boleh guna ka?
kn buat jgk ni...mlm ni gk p cr kt psmlm...hehe
Dah cuba..memang sedap!
Post a Comment