tentang
banner
tutor
fb
home

Wednesday, February 15, 2012

Perihal bibik indon yang bikin gua panas!!

Sebelum tu, citer ni berlaku beberapa hari lalu.. Pernah juga berlaku beberapa hari sebelum itu maknanya banyak kali okies!!  apa yang jadi?? apa yang bikin gua panas sangat dengan bibik indon depan umah ak di SS tu??




KES 1

Macam biasa, sidai kain untuk jemuran.. Lebih kurang jam 3 lebih matahari panas, angin sepoi-sepoi, bibik indon tu boleh plak bakar daun-daun kering yang hanya ciput!! Pergh..ak perhati dari dalam umah, berkepul asap, terus teringat kain yang banyak tu..


Laju aje ak kuar,sambil kutip kain-kain tu.. dah kering, tapi berbau asap! ceh.. hampeh punya bibik.. sambil ak kutip,sambil mulut ak bebel. " tak tengokke orang dok sidai kain.. main bakar aje, habis bau asap tau!! " saja ak kuatkan suara supaya dia dengar.. sayangnya, dia cabut masuk umah!! panas aje hati ni!!!!!


KES 2

Sekali lagi wat hal. Kali ni bukan ak yang bebel tapi mak ak.. Pokpek dia dari dalam umah.. sound paling maksima.. Memang kompen dengarla si indon tu.. Tapi bara lagi, dia wat dek... Leh sapu-sapu lagi.. aisshhh.. ko memang menguji kesabaran kami!!




Jadi,ak nak minta pendapat,apa solution terbaik perlu kami buat untuk "betulkan" perangai bibik ini atau juga tuannya.. mana tau tuan dia suh bakar kan?? 


1) Terus jumpa si indon n tuannya,kasi luah apa yang terbuku

2) Membebel dengan sekuat hati dengan harapan indon tu memahami

3) Bila dia bakar, amik air pili tu, pancut pada yang dibakar ini adik bongsu ak ada buat tanpa pengetahuan kami!

4) Longgok sekali sampah kita supaya dia bakar juga

5) Suh dia basuh balik jangan haraplah!


Haaa..camne?? Ak memang.. kalau pasni dia wat hal camtu, memang ak sound direct.. ingat ak leh sabar ke.. kalau dia nak basuh balik pakaian tu semua takpe gak. huh, jangan ingat ak ni lembut sangat. memang susah nak marah/sound tapi sekali ak buat, amboi3 la t.. huhuhu...




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

35 dak comei sayang YUI:

nur anis said...

pergi cakap kat bibik tu..kalau tak jadi jugak, g sembur air macam adik yui buat..hehe

Aishah Jahirah said...

hangat hati kalau kat tempat yui....kalau akak pun mesti membebel2 dgn sound yg kuat dgn niat dia akan dgr.tp dah mcm xreti bahasa je.elok la pi cakap face to face dgn dia n majikan dia sekali, explain elok2 kat depa.kalau tak jalan gak akak guna cara adik bongsu yui...cara lain, time depa jemur kain,kita lak bakar sampah.haha jgn ikut eaa xbaik..
p/s:okey yui...tgk next month camne...:)

*SiRibenMerah said...

bos dia tatau neh.. dia sendiri yg terlebih2 rajin.. asal nk lepas keje dia je tuh.. hurmmm.. just ckp n inform la.. kalo nk bkr sampah, bkr petang2.. boleh halau nyamuk skali.. lepas org da kutip kain, awak bakar sampah.. hehehe..

*bibik yg serumah pon kadang2 menyakitkan hati jugak*

charmyiex said...

huhu..lenkali amik air, sembur kt bibik tu...bukan sembur kt yg dia bakar tu..

Azzah said...

sound je..kalau tak jalan jugak pi sembur air kat tempat dia bakar tu ngan dia2 sekali kena sembur..

NiaLidia. said...

hhehe sabar yui, sabar :D alaaa nak senang bakar je bibik tu , selesai masalah. ahahha <--- jgn ikut tauu :D

Fazi Isma said...

dasyat bibik indo ni ek...

Eza Boom Boom said...

Fuh, tak dapat ke dia buang sampah daun dia tu kat tong sampah je. Huhu. so, tak menyusahkan jiran tetangga..

T_T, sadisss bila dapat jiran yang tak memahami...

AnneRaini said...

sound jek kat bibik tu dgn tuan2 die sekali...

Noraim said...

setuju dgn cara adik bongsu yui tu. kasi ajar sikit. huhu.

Azhafizah[フィザ] said...

terus jumpe je senang..kalau padam dgn air..asap still ada kan?so sebelum die buat lagi..bgtau awal..yelah,dok bermasyarakat ni macam2 perangai ada.^_^ sabar je la

saffiya_aleesya @ echa said...

suh laa mak yui p slow talk ngn jiran tu dulu..suh dia bgtau kat org gaji indon dia yang sengal tu jgn bakar sampah sblm org sblah angkat kain..tp kalau jiran yui tu pun sama bengong mcm org gaji dia buat bodoh gak mcm ckp ngn pokok je pasni pakat2 lancar perang ar..yer kita serang!!! hahahha

Munnafendy said...

ckp bebaik dgn majikan dia, kalau bolayan lain kali bila diorang sidai baju ko bakar jgk smpah kat tepi penyidai dia...hehe

Anum said...

kalau anum comfirm anum amik air sembur bibik tue

Tihara said...

masalh mcm ni selalu berlaku di kejiranan..jns org tak dak akal la tu..tp elok lah discuss baik2..kdg2 indon ni bukan reti base kite..cuba lah setel cara baik ye yui..Insya Allah :)

fieda said...

kena sound sendiri kt dia biar dia reti sikit..

Cik Azizah said...

kalau jijah,terus sound jer..da lama2 mane leh tahan kan...

Rapunzel Cikilolo said...

saba-saba. anyway. tegur dengan berhemah pun okey :)

eima said...

sila hamun ke bibik tu ..klu die buuat lagi hamun ke tuan nye plak ... klu masih buat lagi ....ko buat 2,3,4,5 tu ... masih lagi tak ok suh imigresen dtg cek kot2 indon tak dak permit masuk secra haram skrg byk kes gitu ... die kena tangkap selesai masalah ....


p/s: kes cheese2 ko tu aku sj wat gempak la dik...hehehehe

msredcheesecake said...

alamak... msred tatau nk sound or camne.... selalu pasrah je...hheee

Pendamba Mawar said...

first choice..itu yang terbaik...:)

LiErOSe~QiEmi said...

bagitau bibik tu, len kali nak bakar inform dulu, jgn main bakar je...

cik wanie Lovela (CWL) said...

telefon polis pembakaran terbuka,.bibik kena tangkap stle prob haha

shairah said...

luahkan ase tak puas ati tu yui..terseksa jiwa raga kalo duk pendam je..

AnAk dEneSor said...

mcm2 la indon nie..ha bgs siram ngan air je.hihi

NOOR FATIN said...

pegi jumpa bibik tu dan bagitau hal sebenar. kalau pegi maki hamun rasa mcm tindakan kurang bijak :)

banyakkan bersabar.. dugaan ni :)

::CIK LYNN:: said...

p cakap tros je...jgn smpan dlm ati...kalu dia bngang pn, skli 2 je...psni mybe dia xwat lg...mybe slma ni dia xtau...

p/s entah2 bibik 2 xphm pa yui ckp kot...hehe

Aien Not Alien said...

terus pergi tegur kot yui...bagi dorang faham sikit...


*no.4 tu cam kelakar ye jugak...hihi

nanakimie said...

jiran nana pulak dok longgok sampah dia at kawasan umah nana,haish, mak ayah nana geram je..ada sekali ayah nana letak balek sampah dia kat tempat dia,nak cakap macam mana pn xtau kan....kena paham2 sendiri la..huu...

anitadiana said...

yui cakap teruskan bibi tu.....tak paham juga baru bagi tahu majikannya...

CekbOlat-bOlat said...

bakar die ! haha

IntaNBerliaN said...

bagitahu bibik tu sendiri lg senang..

Nisa Greennnpanda said...

sound je bibik tue, hehe..
biar die tau yg die kne jg ati & prasaan jiran gak...

care adik yui tue mantap abis!!! hoho.. XD

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

haha terbaik laa adik yui tu..

hmm mungkin no 1 tu ok laa kot wat camtu.. tapi kalo bibik tu wat xtau gak.. membebel je kat tuan dia..

aTy _faRed~ said...

cakap ngan tuan die...mungkin die pon hanye mengikut arahan jer kan...kalau tuan die buat dono jer..ley report kan majlis tau...