tentang
banner
tutor
fb
home

Saturday, February 18, 2012

TUTOR : Cara nak disable right click

Terasa agak lama tak kongsi ilmu kan.. Last aritu citer pasal cara nak letak iklan churp churp di blog.. Tapi kali ini, ak nak share bersama macam mana nak disable right click.. eh, pahamkan??  Jom tengok apakah caranya orait..




Dashboard > Design > Add a page element > HTML/Javascript


Copy pula kod di bawah ini

<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="Masukkan AYAT kome";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


- Hasil yang ak cuba -


Yang ayat " Masukkan AYAT kome ", korang buhla apa ayat yang nak okay.. Contoh : aipp!! babap t!!  Preview dulu & kalau puas hati, sila SAVE okies.. DONE!!


 n/y : Ak tak berapa suka guna benda ni..
cam payah lak kan kot-kot
ada yang nak copy..hikhik..
Perasan!!



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

10 dak comei sayang YUI:

cik najihah said...

x suke jugak..leceh..huhu

Tihara said...

nice, thanks yui :)

fieda said...

kak fieda pun tak minat nk wat mende ni..

saffiya_aleesya @ echa said...

bagus berkongsi tutor ngn kawan2..tp yui tak buat disable right click pun.. ;-)

Nisa Greennnpanda said...

hoho.. XD
sy la antara org yg suke right click nie, lalalala~...
bile xdpt right click kat certain blog lain, rs cam sdih lak...hehe.. ">_<

Azhafizah[フィザ] said...

macam tak seronok guna disable right click..^^ btw,good tutor untuk mereka yang memerlukan.

IntaNBerliaN said...

sy pun xminat wat gini..hihii

Cik Azizah said...

dulu pernah buat jugak..pastu macam tak menarik je terus delete balik..kihkihkih ape2 pon thanks yui!

MaYa MustWany said...

leceh pakai ni..tpi bgi yg fofulorr mgkin lbih slmat sikit

aTy _faRed~ said...

eerr...akak pon tak berape suke bende ni..:)