tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, July 10, 2012

RESEPI : Cara sediakan aiskrim goreng

Ramai tertanya camne nak buat kan. Sedangkan aku ada letak link sis MJ kat entry tu. Malas nak klik la tu kan. Muahahah! Takpe, mood rajin aku pagi ni dah datang. Jom tengok cara simple okay.


- Cara pertama -


- cara kedua -


- cara ketiga -


Agak-agaknya korang faham tak melalui gambar sahaja? Okay-okay, aku terangkan serba sedikit ya. Kalau tak faham gak, inform lain pada aku.


1) Guna 2 keping roti. Letak satu sudu lebih or ikut hati masing-masing aiskrim atas roti itu.
2) Tindihkan roti itu atau lapik seperti gambar. Tekan dengan cawan bulat sekuatnya dan ketepikan lebihan keliling roti itu.
3) Bila dah bulatkan, letak dalam bekas dan simpan dalam peti ais selama boleh. Bagi keras dulu aiskrim dalam tu. Aku buat petang, keesokan petang baru goreng.


- cara keempat -


4) Keluarkan dari peti ais, dan pastikan minyak betul-betul panas. Masukkan roti dalam minyak dah panas, sebelah 20 saat, sebelah lagi 20 saat. Jangan lama sudah. Agak-agak roti nampak kuning sudah. Angkat terus okay.


Itu sahaja cara yang mudah lagi menyenangkan. Tinggal rajin dan tidak sahaja. Hihihi. Selamat mencuba Aiskrim Goreng. Letakla perisa apa korang nak ya. Sila jangan buang lebihan roti coz anda boleh buat puding roti pula. First time try ^__^


UPDATE : Minyak tak perlu banyak okay


nota kecik yui
Minggu ni bz ajar budak baru
Pasni leh berjimba lama
dengan blog ^__^




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

52 dak comei sayang YUI:

ros_reeza said...

owh..macam ni cara buat nya.. nanti boleh la cuba buat sendiri :)
tima kasih :)

eima said...

wahhh ko mmg rajin la dik makin bambam la shapit nanti ....kiki

jgn ko suruh diet sudah nanti ....

ummiarissa said...

oh senang je buatnya...mesti anak-anak saya suka kalau saya buat ni..tq ye

Masz Sidek said...

insya-Allah... kalau ada masa nak try buat jugak la.. :)

ibuhebat said...

tq! ;)

nanieybarnieylurviey said...

ok balik rumah nnti nk try.. huarghhh lmbt lagi leh try buat ni.. nk buat kt sini peti plak penuh mcm hape.. :) like2..

Anum said...

mudah dan ringkas

Mrs Lurve said...

nak cuba jgk nie, tp x terbuat2 lagi pun.

Saya Disini said...

oo cm ni..bru tau..tq

AnneRaini said...

mudahkan...nak buat gak tp stok eskrem baru jek habis..

aTy _faRed~ said...

akak tak suker makan eskrim goreng..tapi laki akak kemain suker..malas giler nak buat..tapi kene gak buat sbab die kate die tak reti buat even dah tunjuk berpuluh kali..sajer ar tu..hahahaha

eintan nurfuzie said...

leh la buat tuk akak.. tringin nk makan...

lama cik en x terjah blog kawan2 cik en ni..nak tau sebab pe.. kena tengok entry ini
http://www.nurfuzie.com/2012/07/kovensyen-kecemerlangan-diri-dvs-2012.html

eMMe said...

akak suka... ni dah tau ni boleh la akak cuba..senang je kan... tapi rase cam tak sempat goreng terus ngap! hehehehe~

NAL said...

nice sharing..memang teringin nak buat sendiri..

btw jom join segmen NAL : http://nyteamlife.blogspot.com/2012/07/segmen-ke-2-nal-edisi-ramadhan.html

Opieneon said...

minyak kena banyak tak? mcm goreng pisang ke

IntaNBerliaN said...

mesti org paham tgk entry ni nanti :-)

Ardini Humaira said...

ya Allah teringinnye dni nak buat :) tapi miri susah jumpa roti halal. huuu.. kalau ada pun, tak sedap... tunggu gardenia gak

fieda said...

umah ni dah stop buat dah..byk sgt lebihan roti sampai tak terbuat puding dah..

Nyue said...

wahhhh...bagus ar resepi yui nie....cuti ini nyue nak try buat la...heheh..dah lama nk mkn aiskrim goreng...Xsabar nak cuba ni....

J.Syazwana said...

sedapnya ais krim !
dah lama kot x makan.
padahal kat pasar malam ade je jual. hehehe

izyantyPersonalTaste said...

dah faham, senang sikit sebab step by step bergambar :) nak cuba lah nanti

beta kupu said...

la....sng gilak rpanya nak wat....nnt nak try. tq 4sharing!

Cik Rongoks said...

nk kena beli roti dgn aiskrim secepat mungkin. huhu

CikPuan Ira said...

sgt simple...nyami2..kena cuba ;)

Tihara said...

hari tu ada tengok kat blog kak fieda...mmg simple kan rasa nak wat tp bile ntah :)

wahida said...

mmg mudah tapi aku ni malas sikit orgnya...haha..

msredcheesecake said...

akk wat jap je abis, anak la yg habiskan ... tak cukup pun...hheee

nur anis said...

saya pernah cuba..heee..:)

wawa syaida said...

senang je kan...nak kena try buat jugak ni

are_lin@yu said...

tak cair erk yui..nk try ni..mcm sedap..hihi

Wanieys said...

senang jer kan cara nak buat hihihi

teratak hati said...

Nk buat la nnti..roti tu mmg melekat ke tk trbukak ke ms goreng??

shida'R said...

ahad kompemmm nk buat gak!!

cik najihah said...

yey bole la try nanti

azizah :) said...

memang menyelerakan makan begitu saja..hehe memang mudah dan pantas!

izz iizza said...

senang betul ya..baru tahu..:)

ikhwaniey said...

ooo...baru ku tahu gini caranye...jimat2, pasni takyah sebok2 nak g beli dah, buat sendiri aje...

nanakimie said...

kalo duk uma ni nana try da,dok hostel ni dapur pun xda..hu...

Azhafizah Md Nor said...

ade masa lebih baru cuba..kalau dah busy ni macam macam xleh buat.=__='

anismelon said...

serba boleh yui nie..huhu

Cik Purple said...

owh mcm tu nak bg bulat.. hahahaha.. ari tu cp pakai pengepit karipap tu tebukak lak.. bla goreng x cntik.. skg cp dah tau dh.. thanks kak yui! :D

Pecinta pink^^ said...

wah..bole try..snag=ng n mudah nk try:)

Noraim said...

aiskrim goreng ni dulu2 femes kt funfair. hehe.

bunga_rose said...

pernah tengok cara nak buat ni kat blog lain jugak.. tapi selalu lupe nak buat hahaah..

mesti sedap kan.. eeee nak buat la nanti...

fieda said...

mmg sedap..rugi sape tak cuba kan yui..

Cik mama said...

penah try sekali pastu cair trus, sbb tak bekukan dlm pati.. hehehe, so kali ni nak try ag nmpak cam seng jerr.. thx for shearing.

Myra Jay said...

Dah lama tak buat eskrem goreng nieh... :)

Ni dah nak posa makanya lepas raya la baru buat..heheee

una imana said...

kecur air liur..:)

-meeSUPERGIRL- said...

lah pakai roti dgn cawan rupenyee .. baru tahu . sbelum neh duk garu kpala je mcm mane boleh jd mcm tu . haha . boleh cubaaneh

shaFazie said...

nk try wt xpnh rse lagi..
tqsm yui bg resepi nie :D

Leonal Ejah said...

folo lah saya balik yee :)

mohd faiz said...

Terima Kasih share :D Simple je rupanya nak buat