tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, July 24, 2012

RESEPI : Kuih Tepung Bunga

Haritu aku ada simpan dalam draft cara buat kuih tepung bunga dari blog Sis Ina / Intan Berlian . Hari Sabtu lepas, trylah buat. Bersungguh aku beli tepung pulut tau. Semangat nak rasa camne! First time dengar dan rasa. Muahaha!


- cara pertama -


- cara kedua -


- dan hasilnya -


Bahan-bahan 

1) Tepung pulut
2) Air masak
3) Sedikit garam
4) 1 biji telur
5) Sedikit gula 


Cara-cara 

1) Bancuh tepung pulut dengan air masak. Agak-agak sebati dan okay bancuhannya Masukkan garam secukup rasa. Bulatkan ikut saiz korang. 


2) Panaskan minyak. Leperkan bulatan yang korang buat tadi, celupkan dalam telur yang telah dipukul dan terus masukkan dalam minyak yang dah panas. Biar kekuningan sedikit dan angkat terus.


3) Letak dalam pinggan dan taburkan gula. Aku tak sure Sis Ina tabur lepas kuih tu sejuk or time panas. Aku letak time panas.


Dah siap! Camtu aje. Rasanya liat-liat. Maklum saja tepung pulut. Bagi aku, okayla kuih ini tapi tekak tak berapa suka sangat. Hahaha! Sekadar mencuba. Minggu ini, lebihan tepung pulut boleh buat Buah Melaka plak. Nyum2!


Resepi asal : Kuih Tepung Bunga

Selamat mencuba ya! ^__^



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

32 dak comei sayang YUI:

Anum said...

rajin yui

cik najihah said...

dulu penah buat resepi ni..senang je kan

nanieybarnieylurviey said...

kuih ni mmg sdp.. nk try la nnti.. tp skang rice cooker da rosak.. huarghhhhhh :(

nanieybarnieylurviey said...

kuih ni mmg sdp.. nk try la nnti.. tp skang rice cooker da rosak.. huarghhhhhh :(

Cho Zila said...

rajinnyer mencuba tahniah.. akak memang kalau tak pernah rasa tak berani.. boleh... alasan pemalas

ayut said...

Ayut nnt nk bt kuih buah melaka!yg kuih ni pon msh tsimpan dlm draft gak..same plak..smlm bru bli tpung yer.ayut ni lmbt la.adehhhh -_-"

Rapunzeel Cikilolo said...

sedap. aku pernah makan.

are_lin@yu said...

terliur kejap..hehe..nampak macam sedap..mansi2 ni memang ayu suka..hehe

nanakimie said...

hee..rajin yui try ye:) nana da try buat aiskrim grg ritu^-^

abg nana sibuk suh buat lg,hehe..

Che Rosliza Che mat said...

Sedapnya yui...boleh sis cuba resepi nie nanti..

Hidayah Bach said...

amboi..rajinnya dia...hihi.. :D

anitadiana said...

kak ita pernah buat lah kueh ne..namanya apa entah..tapi tak ada lah buat bentuk bunga..tapi memang sedap dia liat-liat...

AnneRaini said...

tak pernah dengar dan tak pernah makan..

IntaNBerliaN said...

ni kuih org trg... bagus yui rajin mencuba.. :-)

Juliet_iRa~" said...

hihihi rajinnyaa..

ira pggil kuih kertas kot..boleh lah tahan kalau dah lama xmkn..tp xsuka sgt gak..hihihi

Cik Anita said...

kuih tepung bunga? rasanya ada nama lain kuih ni...rajin sungguh Yui!

izyantyPersonalTaste said...

tak pernah taw ada kuih camni...:)

izz iizza said...

nampak sedap..yumm

Sue Echan said...

mcm best jer.. nak try gak..sesuai la buat hidangan utk berbuka puasa... :)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

leh masuk master chef ni yui :)

azizah :) said...

jijah tak pernah makan..tu yg agak kurang sikit..huhuhu macam buat jemput2 kan yui..hee

Yumida said...

nampak sedap pulak..buat kuih melaka pun sedap gak..kuih kuaci..nyum nyum...

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

nak buah melaka nakkk!!

Mishter Izwän said...

seriesly tak penah tgk kuih ni . kat kedai ade jual tak.?:D

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Yui...semangat betul nk mencuba ya...menjadikk akhirnya.

fieda said...

bagus la yui ni suka try test...kak fieda masa kecik2 dulu pernah la mkn..lupe dah camne rasa dia..

smilenajah93 said...

pergh ! mcm sedap je nie !!! nakkk nakk !!

Wanieys said...

akak pun ada tgk kat blog kak ina...dh ambik resepi tu ntah bila nk jd pun xtau la hihi

Myra Jay said...

Wahhh siap mencuba lagi tu :)

J.Syazwana said...

owh kueh ni tau2. tapi x minat sangat sebab pulut kan. huhuhu

Aishah Jahirah said...

kalau rajin blh try...hee rajin le sgt...

missha said...

rasa mcm tak pernah makn lgi..hehe..tapi tak tahulah kalau sebelum ni dah pernah mkn tapi tak kenal nama..haha..

btw, cara dia simple. :)