tentang
banner
tutor
fb
home

Monday, April 29, 2013

Day 3 : Makan dan minum di Saung Andir [murah dan sedap ] Part 2

Di hari ketiga di Bandung, setelah melawat ke Kawah Putih { entry }, kami singgah makan di Saung Andir. Restoran ketiga bagi aku ketika bercuti di Bandung.




Kami makan untuk 10 orang termasuk supir Andry. Air wajib yang sudah lama ku kempunan sejak berada di Malaysia iaitu Jus Avokado atau panggilan di sana kalau tak salah aku jus alpukat.


- sekejap aku sedut air ini -


Member aku nak try juga rasa jus avokado tapi sayangnya tak kena dengan tekak. Hihihi. Aku? Semua aku bantai sebab aku suka merasa sesuatu yang baru.




Semua makanan di atas kami order untuk 2 set setiap hidangan. Semuanya sedap. Tak rugi order. Ikan pon besar, ayam lembut walau ayam kampung, sambal pula perghhh meleleh! Sup ikan pon nyummmyyy.  Pendek kata sangat sedap.


Harga dalam RM 200+. Aku rasa berbaloilah untuk 10 orang makan. Lagipun memang ada yang kata untuk barang memang murah di Bandung tapi untuk makanan lebih kurang sama dengan kita di Malaysia.




Suasana Rumah Makan pon asyiikkkk. Mendamaikan. Kepada anda yang bakal bercuti dan singgah ke Kawah Putih, jangan lepaskan peluang makan di sini  setelah turun ya. 


Kesimpulan @ rumusan dariku sepanjang berada di Rumah Makan Saung Andir

1) Cubalah masakan orang di sana

2) Antara menu wajib ialah cuba masakan gurame, jus avokado, teh botol, tempe & sambalnya

3) Untuk air, boleh lah order air yang berlainan dari kawan. Sama-sama rasa. Baru tahu nikmatnya.


Baca entry yang lain juga ♥

Day 3 : Bergambar di Kawah Putih [ part 1 ]


guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

27 dak comei sayang YUI:

Shakira Pathi said...

Selalu makanan indon yg biase makan bakso je hehe :)

combi said...

bestnye bercuti...

иʋя 'αιƨʏαн κнαℓιℓ said...

masakan padang laa best kak yui. jus alpukat tu manis gilaa kot. sy kalau kat indonesia tu,minum air suam je. jaga kesihatan. ceh! haha

ieda immi said...

bestnyaa dah sampai bandung
akk sampai jakarta aje .. entah bila nak ke bandung ;)

Nory Zoulkefle said...

nmpak macam sedapp je jus avokado tu...hehe

eMMe said...

aa'ah..jus alpokat
sedap n nyaman diminum, air yg benar2 sejuk..., kalo hilang sejuknya, tak lalu dah tekak ni meneguknya,hehehehe...

beta kupu said...

Yui, apa maksug gurame tu, lauk pauk ke? aah kan mcm best je jus alpukat tu ;)

azizah :) said...

yui mmg suka mencuba kan.. jijah ni takut nak makan benda pelik2 kat tempat orang..hehe

Kesuma Angsana said...

masakan2 dier nampak len dan menariklah !

KY said...

sedap tak makanan kat situ

Tihara said...

sedapnya alpukat, lama dah akak nak try ni tak jumpa2 lagi..btw nice story yui..citer lah lagi :)

Syuhada Salleh said...

besnye gi bandung..

Azhafizah Md Nor said...

wajib try benda baru kan..bukan selalu dapat merasa pun kan..tengok juadah pun dah terliur dah ni. :)

Aishah Jahirah said...

tu la ramai yg ckp harga makanan lbh krg je cuma kuantiti banyak sikit kot...ke sama je...heheh

Cik Nur™ said...

jus alpokat..teringin nak mencuba....

[sutera kasih] said...

wahhh bestnya awk g bandung :)

are_lin@yu said...

bestnya tgk mknn tu...hehe

Lydia Tajidi said...

Jus alpukat sangat sedap!! Wee~

J.Syazwana said...

one day nak jejak jugak bandung. hihihi

izan mama mia said...

wahhhh..menunya !!

Fifi Nadhrah said...

teringin jus alpukat..

MaYa MustWany said...

sedapnya air tuh..adoi2.

senang bawak yui ni,semua dimakannya..tak cerewet tkak.

Dylla Abas said...

just avocado tu nmpk menarik la..kt malaysia mmg xde ek..? mcm teringin nak cuba la pula..

Rosmiza Ali said...

Tu dia.. Asikkk makan! ^_^

:: Cik Viva :: said...

pasni g kedai try order jus alpukat lah pulak..

Anonymous said...

saya orang sunda dari bandung,pingin ngasih tahu temen 2 bahwa bandung mayoritas adalah beragama islam hampir 99.9% dan insyallah islamnya orang bandung islam yang taat sehingga di bandung ttg makanan ini di kaki lima pun saya tidak ragu akan kehalalannya insyallah, makanya di bandung jarang rumah makan dituliskan Rumah makan Muslim, beda kalau ke medan kadang rumah makan padangpun bertuliskan rumah makan muslim karena di medan rumah makan panggang babi dengan rumah makan padang kadang tetanggaan

IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717

WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335

Email : Irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..