tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, January 10, 2012

Adab ketika menegur atau ditegur

Pernah tegur orang?? pernah ditegur?? paling sikit pon mesti ada kan.. mak abah of coz orang yang banyak menegur.. tak gitu?? hikhik.. Why topik ini?? saja.. takde masalahkan berkongsi idea/pendapat.. sila tambah if ada lagi okies..


Meh ak nak kongsikan serba sedikit etika/adab nak menegur atau ditegur 


1)  Biar berdepan

Kenapa?? lebih jujur..lebih terbuka hatinya.. lagi besh pe, nak tegur orang, mai depan-depan.. jangan suka nak tegur orang tapi dok pokpek dengan orang lain.. apesal nak kasi orang lain tau dulu if nak tegur orang lain sebenarnya??  Berani cakap depan la ea..


2)  Lebih baik berdua/ bukan di khalayak ramai

Kenapa?? ko nak menegur, biar beragak-agak.. contohnya, duk dalam dewan.. nak tegur Si A, tapi ko menjerit bagai.. bagi satu dewan dengar!! hello.. apa kata ko cakap slow-slow atau panggil aje Si A tu keluar dewan dulu, then tegurlah puas-puas.. Fikir sama maruah orang lain.. malu okies!!


3)  Gunakan ayat yang berhemah

Kenapa?? lebih sedap telinga mendengar.. lebih senang hati menerima.. tak caya?? cubalah okies.. ai dah cuba.. hihi.. kompem orang tu diam seribu/berfikir sejenak.. sebab itu orang kata, bahasa itu indah.. ko olah ayat kasi cantik,kompem ada yang berkenan.. eceh..




Cukuplah 3 ni dulu.. ada sesapa nak tambah?? silakan.. no hal dengan ak..open minded.. lagi satu, tak ramai yang mudah menerima teguran.. bak kata orang, DEGIL atau KERAS KEPALA.. nak ikut kepala sendiri aja.. lau ada yang gitu, sila pindah ke hutan dan pastikan tiada manusia yang dapat menegur anda okies..


Eh, ada sapa-sapa nak tegur ak?? silakan.. ak pon bukan tau salah silap melainkan ak sedar sendiri.. siapalah kita.. manusia biasa juga.. sama-sama tegur untuk kebaikan bersama.. ya idak??


n/y : Tegur biar kena.. jangan nak ikut kepala sendiri..
nak tegur orang tapi diri sendiri macam itu,
tak guna juga ^__^





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

22 dak comei sayang YUI:

Nisa Greennnpanda said...

sy nie kdang2 keras kpale gak..aduhai~.. "-_-

yui tegur2 la sy ye kalo sy ade wat salah ke ape.. lalala~..

::CIK LYNN:: said...

ska no.3 tu...kalu gna words cm apa lg, ati bkn nk trima pn...

rsa cm nk @#$%& org yg tgor tu je...huhu

Anum said...

insyaallah akan ikuti :)

fieda said...

betul2 tu...

Cikpuan rara said...

kena pakai ayat yg manis.manusia pon ada hati.kan2.sokong entry yui.

Aishah Jahirah said...

bila rasa diri je yg betul...mulalah xhormat org..tegur bkn dgn cara yg baek tp memalukn org lg ada la...minta dijauhkn dan ikutlah tips ni utk tegur org secara berhmh...

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

sgt benarlah adab2 itu.hehe~ tegur2 juga,tp kalau org tak mau dgr, doakanlah yg terbaik. =)

Azhafizah[フィザ] said...

jangan mudah melenting apabila ditegur.^_^

AnneRaini said...

malalah nak tegur..yui degil. hahahah

eMMe said...

kalo yui hormat akak, akak hormat yui, if akak kurang adab, tegur akak, akak sedia menerima teguran, InsyaAllah..........

Miss Nadya said...

nad setuju 500% utk entry ini yer..

kalau dulu nad pernha di marahi supervisor depan customer..(tempat keje dulu)

malu kan?? sedih mmg sedih sbb nad terus menangis..:(

p/s :: BCR ni mmg best..tapi nad tengok ramai org temerloh je kut..hehe..:)
kalau tak sihat bnykkan berjalan ye dear..:)

cik najihah said...

1 lagi..nk tegur yg teruk2 tengok dulu diri sendiri

Nida said...

Apa-apapun pendapat akak yang menegur dan ditegur perlu optimis...

saffiya_aleesya @ echa said...

kadang2 ada sesetengah orang suka menegur di khalayak ramai..tu bukan menegur tapi lebih memalukan org yang ditegur..

Eza Boom Boom :) said...

Nak tegur orang pun ada adabnya kan?? Jangan main tegur tak tentu hala. Kononnya, hal remeh temeh yang boleh tutup sebelah mata. Better ignore je dari tegur. Kadang-kadang, terasa jugak bila orang tegur tak kena tempat dan silapnya. :)

Eza selalu beringat-ingat untuk cermin diri sebelum tegur orang.. Huhu.

Tihara said...

susah nk tego org ni..nak2 kalo pempuan tgh angkat bendera jepun..lagi la moody..kalo sms lg bahay, nt misinterprete..so tk payah tego..haha

Cik Azizah said...

bagus tegur menegur ni..tapi jika die tak nak dengar biarkan je..doakan die dpt ubah perangainya :)

Diyana Ali said...

betul tu, tegur biar bhsa manis, org pon boleh slow2 terima.

kalau kita ditegur , jgn tengok siapa yg menegur tp apa yg ditegur , mungkin ia mmbawa kbaikan pd kita . - just saying :))

smilenajah93 said...

tegurlah sebaik2nyaa :)

Juliet_iRa~" said...

tu y sebaiknya..

kena face to face n bdua je dgn org tu..jgn rmai2 sbb nt bleh jatuhkan air muka dia kan..:)

PinQib said...

entahlaa. kadang3 orang yang menegor salah silapnyeww.w.

aimie amalina said...

heeeee
suke2...jom saling menegur utk jadikk budak baikkk :)