tentang
banner
tutor
fb
home

Friday, January 20, 2012

TJ : Penggunaan botol arak dan kasut berkulit babi

Soalan 1

Apakah saya boleh menggunakan botol arak bagi mengisi air minuman seperti air mineral untuk saya minum??


Jawapan 1

Harus menggunakan botol arak bagi isi air atau basuhan lain dengan syarat botol itu dibasuh terlebih dahulu sehingga bersih. Manakala label arak yang ada pada luar botol perlu dibuang atau ditutup supaya perkara yang diharamkan oleh agama tidak tersebar..


Soalan 2

Seorang rakan saya memakai kasut yang diperbuat daripada kulit babi. Adakah dia perlu menyamak kakinya?


Jawapan 2

Sekiranya ketika menyentuh kulit kasut itu, tangan dan kasut itu kering, maka tidak wajib kerana najis tidak berpindah ke tangan. Tapi sekiranya salah satu samada tangan atau kasut itu basah, wajib samak dengan membasuh tangan tujuh kali dan salah satu dari tujuh kali itu dibasuh dengan air tanah.









guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

23 dak comei sayang YUI:

Cikpuan rara said...

sape yg sanggup pakai kasut kulit babi??kalo akk xsanggup.

eima said...

info berguna ni

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Pengisian di hari jumaat yg berguna...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

erkk ada ke yg pakai kasut kulit babi? huhu

aTy _faRed~ said...

eerrr..tak yah ar pakai botol arak tu terus..walaupon boleh..kalau time terdesak tu mungkin gak ar..

mizzkechique said...

okey, nk citer ni.. pernah tersarung kasut dari kulit babi.. nuuu kt zara, langsung xpasan sbb kecik sgt tulisan dia.. terus tnye ustaz, mujur dua² kering, xyah ssh hati nk samak!!! gerun+geli!! euwww...

Nisa Greennnpanda said...

tp kalo leh elakkn la pki kasut kulit babi or wat botol arak sbg bekas..

kn yg lain ade.. ^_^

Cik Anita said...

kalau dah tau kasut babi, better tak yah beli lah..

Tihara said...

takde botol lain dh nk buh air mineral ..tp maybe dia tk tau kut kan..nice sharing :)

eMMe said...

panduan untuk kite semua, tengs Yui...

WuMing said...

Info berguna nii untuk rakan-rakan beragama Islam...

Azhafizah[フィザ] said...

kene berhati hati beli kasut.takut kedai tu xseparate kasut yg diperbuat dari kulit b*** ni.

gigiAriEma said...

mcm tu time hujan x leh pakai la. haha.
sggup ke org pkai kulit bntg yg hram tu. uishh

AnneRaini said...

sape soh beli kasut kulit babi???hadoilah..

Teenager Housemaid said...

thanks for sharing..:)

IntaNBerliaN said...

xsggup utk guna ke 2 2 benda tu..

Juliet_iRa~" said...

huu..elakkan la kasut babi tu..kan..

Cik Azizah said...

tak snggup nak guna 22 tu..info berguna ni..

smilenajah93 said...

uih , jangan lah buat mnde2 mcm tu ~

Aishah Jahirah said...

hukum yg kdg2 kita tertanya2kan...

Abg Stalker said...

ek..org berlakon selalunya beriya je gn botol arak,siap pgg,ada label lg tu.haram ke x ek cmtu.

ainulaqma said...

banyak lagi kasut2 cantik yg bukan dr pig skin.. macam dekat sini
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.111931725598553.7261.103619356429790&type=3

NiaLidia. said...

yang pasal botol arak tu , selagi bleh elak better elak kan kan. tp yg pasal kasut kulit babi tu , kdg2 kita tak tau pun kasut tu drpd kulit babi. jadi harus lebih waspada. hehe thanks utk ni,