tentang
banner
tutor
fb
home

Saturday, January 14, 2012

TUTOR : Letak butang SHARE pada setiap entry

Kalau sebelum ini ak kongsikan cara letak butang LIKE pada setiap entry, apa kata kali ni kita belajar camne nak letak butang SHARE pada setiap entry okies..  * juga atas permintaan seorang blogger  Benda ini juga bagiku agak penting.. Kenapa?? Butang SHARE ini agak berguna untuk tingkatkan traffic ke blog kome..




Ditambahkan lagi FB ni dah jadi salah satu medium utama untuk kome.. tak gitu?? hikhik..  orang share entry, orang lain dapat tengok.. suka tak?? Jom kita start camne caranya yang amat mudah + senang difahami..


Langkah 1

Dashboard > Design > Edit HTML > tick Expand Widget Templates


Langkah 2

Kome cari code di bawah ini. untuk mudahkan pencarian tekan Ctrl + F atau tekan saja F1 dan paste code bawah ini untuk search

data:post.body


Langkah 3

Bila kome dah jumpa code diatas, kome tambahkan code di bawah ini betul-betul selepas atau bawah code data:post.body tadi yer..


<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='box_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div> 


Langkah 4 

Bila dah siap, kome PREVIEW dulu sebelum SAVE okies.. selamat mencuba!!


Dijemput SHARE untuk perkongsian bersama.. TQ ^__^


SUMBER 





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

11 dak comei sayang YUI:

CekbOlat-bOlat said...

Oh.. hehe..bolat tak pakai yg ni =="

btw tengs syg =D

Eza Boom Boom :) said...

Eza baru nak cari tutorial ni. yui dah buat entry dah. senang keja eza. makaseh :)

Azhafizah[フィザ] said...

good tutor ^^

Miss Nadya said...

yeah...f share ni penting jugak kan..:)

Aishah Jahirah said...

akak dh letak....hehee

smilenajah93 said...

rajinnyaaaa ~~

::CIK LYNN:: said...

tgu abih xm bru nk godek2 lain tutor yui...hehe

Nisa Greennnpanda said...

bgus aa yui nie, hehe..
mmg snang nk share kalo ade info yg best kat blog, kn?
tp sy nie malas plak nk ltak kat blog..haha.. XP

Juliet_iRa~" said...

hee..nt blh try..:)

aimie amalina said...

weeee
maseh cikgu! :)

Cik Anita said...

hmm.

if buat, ada ke yg nak share entry Nita? segan la nak buat..hee