tentang
banner
tutor
fb
home

Wednesday, January 18, 2012

Cara terbaik ketika menggunakan Cash Deposit Machine (CDM)

Entry ini timbul setelah semalam ak ke Maybank untuk transfer duit * beli barang on9 lagi ^__^ Bila masuk aje Maybank tu, walamak.. Ramainya manusia!! Beratur la ak sampai ke pintu tu.. Sabar coz nak dapatkan barang cepat!! 


Yang buatkan ak geram, sorang leh sampai lebih 5 minit!! apa ko transfer berpuluh manusia ke?? Kes si apek camtu.. kes si aci macam ni..aduh!! menguji kesabaran ak yang menunggu di belakang.. Jadi, bila lihat masalah penggunaan mesin, ni nak suggestkan antara cara ak okies... Bukan untuk Maybank sahaja, malah yang lain tau.. 




1) Pastikan kome lebihkan duit.. contohnya, lau nak transfer RM 30, make sure duit RM 10 tu lebih dari RM 30. bukan apa,kes aci tu, duit dia tak diterima!! sampai 5 6x buat.. so, menimbulkan sedikit rasa geram pada yang lain * ak la tu,ahakz!! 


2) Biasakan jari itu mengenal belah mana nombor/butang sepatutnya.. ala.. macam kome menaip.. bila dah selalu menaip, insyaALLAH kome tau mana satu nak tekan butang A, butang B.. kadang-kadang tak payah tengok takpe kan??? 


3) Bagi yang tak biasa, apa kata guna mulut untuk minta bantuan.. Bukan ko nak bawa kuar duitkan.. nak bawa masuk aje.. xde salah nak minta tolong pada orang lain.. Jangan wat bodoh sombong lak!! Tak elok camtu kan...


4) Selalu ada masalah dengan duit baru.. Jadi, ronyokkannya * pahamke??  Biar huduh xpe.. InsyaALLAH boleh terima duit tu nanti okies..


Itu jelah dariku.. pokpek banyak bukan nak baca pon kan..ahakz!! sapa makan kepsi, dia terasa kenyangnya..lalala.. so,ada sesapa nak tambah lagi?? silakan.. kita share bersama.. cepat wat keje, cepat gak menyenangkan hati orang lain.. TQ.... Eh eh, ada angpow dari Maybankla!! hikhik..




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

29 dak comei sayang YUI:

Miss Nadya said...

hehe...sabo jerk kalau ada org budu sombong kan syg..:)

CintaKhadijah said...

ck nak tambah!

belajar trick potong barisan.akekekee..
#lempang.#

:P

nur anis said...

memang hangin je kalau tunggu orang nak keluar atau masukkan duit yang lambat...

jedi said...

tu sebab aku suka guna cdm belah malam...

eima said...

slalu duit br la CDM tak trima tah pepe ....

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

huhu..biasa arr..moon sendiri pon kekadang panas jerkk tggu turn... nak plak org tu jarang guna mesin tue.. huhuhu..lagi arr lambat...

ArulchelseA said...

bleh la amalkan ni..hati2 selalu..

fieda said...

hehehe..dgr tu nasihat yui...

Cik Azizah said...

jijah pon selalu jadi camni..memang banyak kali kena masukkan...tapi tgk duit tu semua oke jer. huhuhu

Nurul ain said...

betul2.. ***dah mcm mesin tu dia sorang yg punya....

CekbOlat-bOlat said...

bolat sdg tekun mncatit niii.. tepi sikit kpla. tak nmpak.. haha

Nisa Greennnpanda said...

haha..sy la tue yg slalu wat lmbat... ngehehehehehehe... ">_<

Cikpuan rara said...

kadang2 duet tu tak mo masuk.tu jd lama tu.sabo jelah eh.hehe

fieha said...

bagus jgk tips ni..hehe..mmg selalu pon duit mesin x terima..memilih beno pon mesinnye..nak duit keras je..hehe

Un Phat Lee said...

suruh pak guard yang jaga bank tu sula tot die ngan chata.haha

ShahzCudin said...

kan? dah terkial2 tu x reti nak mintk tolong..duk tenung mesin tu lama2 pon xde hasil..

Tihara said...

no 1 tu selalu terjadi..huu

Azhafizah[フィザ] said...

sangat tak faham kalau dah camni.kalau kita tak mo nye dok lame2 depan tu.kalau susah sgt terus mintak tlg je sng.xyah susahkan orang menunggu lame..tension kekadang..nak cepat jadi lambat =_=

Nini D.. said...

sebab dah serik pegi mesin cash deposit le,...teman rela tolak singgit dari acc kalo transfer dari cimb ke mbb...

aTy _faRed~ said...

akak kalau maybank dah tak pernah masukkan duit pakai mesin..sekarnag dah canggih..akak pakai maybank2u jer..heheheh..tapi kalau bayar kereta pakai ambank tu yang leceh..dah biase..jadi emmang dah ready semua awal2..:)

Aishah Jahirah said...

yelah...duit baru licin,mesin tu rejek sokmo...penat haih beratur panjang2,pastu duit kena rejek...

IntaNBerliaN said...

biasa transfer je dkt akaun m2u.. lg senang.. mmg xsk bila lama2 ni..hihi

IntaNBerliaN said...

biasa transfer je dkt akaun m2u.. lg senang.. mmg xsk bila lama2 ni..hihi

anitadiana said...

tu yg malas nak gi bank tu...pakai my2u aje senang..he..he

fiQ'Ra said...

sekali jer prnah transfer cash deposit.. hehe..:D

AnneRaini said...

akak pon sama. kalau guna duit baru mesti lipat2 kasi renyuk...

NiaLidia. said...

hihi teringat firstime haritu nak bank in duit. tp sebaik kakak petronas tu tolong ^^

Anonymous said...

pompuan la yg slalu lembab tu! ape duk bergayut ke dgn mesin tuh?! yg xthn kalau bawak geng2 sempat lg bergurau dpn mesin ciss!

Montana said...

pergh...banyaknya duit...hurmmmm..best2...