tentang
banner
tutor
fb
home

Monday, January 30, 2012

RESEPI : Pizza buatan tangan sendiri

Ikut suka ak je kan nama tu.. argh!! xkisahla.. Nampaknya cam ramai ternanti-nanti resepi ni kan..Haa. seperti yang telah dijanjikan dalam entry ini setelah ada yang mungkin terliur tengok pizza tu, jari meronta-ronta menaip " nak resepi yui " .. Ngeh3.. gurau aje wei.. ok, skang ak nak tunaikan janji ak yer.. 


Bahan - bahan ( Doh )

1) 250 gm tepung gandum
2) 1 sudu gula
3) 1 sudu yis kecil (serbuk )
4) 125ml air suam
5) 1 sudu marjerin
6) Sedikit garam


Cara-caranya

Masukkan kesemua bahan diatas dalam mangkuk, kemudian gaulkan sampai tak melekit kat tangan.. Uli tu biar lama sikit, sampai rasa lembut.. Kemudian leperkan dalam dulang pembakar, rehatkan doh itu dalam 40 minit lagi lama lagi bagus  .. bila nampak naik, amik garfu dan cucuk cucukkan doh itu.. Ini untuk elak udara terperangkap dalam doh. Lepas tu, bakar dengan suhu 150c selama lebih kurang 5 minit. Ketepikan ok..


Tip :
Sebelum gaul, sapukan sedikit minyak pada tangan okies.. elak lebih banyak melekat..


Bahan - bahan ( Sos )

1) 1 biji bawang besar
2) 5 ulas bawang putih
3) 2 sudu minyak masak
4) 2 biji tomato dicincang
5) 3 sudu besar tomato puree
6) Sedikit garam



Cara - caranya

Panaskan minyak.. Tumis bawang besar dan putih.. Bila sudah garing, masukkan tomato dan tomato puree serta garam.. 


Bahan - bahan ( Topping )

1) Daging burger/daging kisar ( ikut suka banyak mana )
2) 3 ulas bawang putih
3) 3 batang sosej
4) 1 tin cendawan
5) Keju mozarella
6) Sedikit mayonis
7) Sayur campur ( yang dah dipotonh tu )


* boleh gak kalau nak tambah nenas, capsicum merah, hijau dan kuning.. Ikut selera komela.. Yang ak kasi ni pon dah penuh bahannya


Cara caranya

Daging tu ditumis bersama bawang putih..  Doh yang separuh masak tadi, kome sapukan mayonis. Kemudian sapukan sos yang dah dimasak tadi.. Sosej tu dihiris nipis.. Susun elok.. Letak la cendawan, sayur campur.. Last sekali tabur keju mozarella.. Kemudian bakar pada suhu 150c selama 10 minit sampai keju cair yer..




Itu sahaja.. siap dimakan!! Resepi ini telah diolah sikit oleh ak.. jadi,kome pon leh olah sendiri lau nak yer.. Mungkin lebih menarik!! Selamat mencuba ya!!!


Rujukan : Ira





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

36 dak comei sayang YUI:

Nisa Greennnpanda said...

yeay, resipi pizza yui dh ade~!!!

owh, camtue eh rupenye... br tau.. sos kne masak eh? (dasar pemalas oi nisa nie.. XD)

leh aa sy try smbil dok lepak2 kat umah xde keje nie, ngehehehe...

thanks yui~!!! ^_^

eintan nurfuzie said...

leh try la pasni

Rapunzel Cikilolo said...

wah, topping nampak penuh!

Mama Gee said...

Pandainyaa buat pizza....
Nk kena beli oven dulu br leh start mengeksperiment...huhuhu

Eza Boom Boom said...

hee, menariiiik!! nak try....! ajak boom boom g umah la nanti :) hihik.. makaseh yui bagi resepi ni..

syaz@rozelt said...

yummy2x..nampak sgt menyelerakan!!..hihi

misguided ghost said...

kecur seh tgk pizza home made awak..hihi.. nak try lah buat:)

eima said...

wahh bila baca nampak senang je ... aku nk amik la ...


kakak opis aku kate die buat doh piza tu nga tepung pizza ??? pe tuh ??

merahitujambu said...

PIZA RITU YANG AWK BUAT TU EH..THANKS SHARE

saffiya_aleesya @ echa said...

wahhh memang terbaik arr pizza yui ni..penuh ngn cendawan yang tak leh tahan tu..buat sendiri memang puas hati kan leh buh flavour ikut suka jer kan ;-)

L said...

huhu,, sodapnyer..

jom hayati..=)
lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

Miss Nadya said...

hahaha..nad dengan nisa sama perangai..:D

hehe..adeh xtahan..nk suruh mak masak..:)

Miss Nadya said...

eh lupa nk cakap..ha'ah..tu iklan untuk blog..:)

Fathiah Hamim said...

yummy yummyy banyak isii :D

laskar pelangi said...

woooo! cam senang jer.takut tak menjadi jer nanti..hihi

CekbOlat-bOlat said...

cendawann !yeayy.. bolat catit ni.. haha

Cik Muda said...

waaaaa........yui! Lazatnyewwwwwwwwwwwwww........

Tihara said...

waw..marvellouz pizza ni..melimpah ruah topin dia :)

izyantyPersonalTaste said...

sedapnya banyak bahan...bab uli tepung yg mls nie he3....kena beli roti pizza segera he3...

wahida said...

weh...sedapnya la hai....

aimie amalina said...

haaa
ni tgk kat fb ni
tap tenet seloo
huhuhu


sori syg
lame dh x komeng2
huhuhuhu

eh..tanx tawww bg nofon, kite dh amik dh...lope plak nk msg..kekeke

missss u ;)

Cik Azizah said...

ape lagi..boleh try ni di hujung minggu! maceh yui!

fieda said...

sedap yui...kak fieda baru buat semalam..hehehe..tp roti dia beli yg dah siap...nanti nk try wat sendiri plk..

J.Syazwana said...

hey sayang. im back. hihihi.

terliur okey tengok piza tuh.
seyes kalau rumah sewa ada oven dah lama buat.
oh sedihnya. huhuhuh

IntaNBerliaN said...

OOO SENANG JE RUPANYA YER... NAK TRY GAK NIH..!! TP DKT UMAH XDA OVEN.. KENE TUNGGU BALIK CHEMOR BR LEH TRY..HIHII

Zaza Nur Iman said...

zaza pun pnh blajar bt pizza.. :)

Azhafizah[フィザ] said...

sukenya dah ade resepi..sangat simple..should try this..thanks yui sudi berkongsi

Alongxp said...

huwaaaa... menarik dan nampak mudah... boleh la cuba kalau macam ni punya senang

Ayied Zudin Hashim said...

sedap !

Fitriah Ayn said...

bestnyer..sedap nampak pizza tu..bertuah akak dapat buat pizza..

profmie said...

nyum2x..mcm sedap jea..hehee..blog ni nmpk nice sgt..n intersting..
mlhn, byk jg info2x menarik..huhu..so,nty kamu bleh ar follow blog sy pula..hihi'
http://theprofmie.blogspot.com/

Aishah Jahirah said...

puas ati air tangan sendiri nikan....tak rugi buat tetambah kalau menjadi...:)

cik ayuni said...

percaya x suka yg yuni x makn pizza..sebab utama...byk sayur...hihi..
letih nak kobek satu2...hihi

nanakimie said...

pg td nana baru ngk entry sis fieda:)

nana mntk izn smpan resepi ni yer?bole kn?

mna taw mood nk buat sndri dtg t..hehe..

Nia zahirah :) said...

wow wow !! sedapnye :)
kite nak copy :)

[sutera kasih] said...

okey nak cuba !! hehe