tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, January 12, 2012

TUTOR : Cara buat scrollbox dalam entry ( jimatkan ruang )

Hari ini ak nak kongsi satu ilmu pada kome yang belum tahu.. Kome pernah tengok entry ak yang ini, kome pasti tahu apakah kelainannya n benda ni la yang ak nak kongsi skang.. Ilmu ini diberi nama cara buat scrollbox dalam entry.. * sukati ak ja buh nama kan?? ahakz!!


Langkah 1

Pastikan code di bawah ini di isi pada permulaan/pertengahan/pengakhiran atau mana-mana sahaja bahagian entry yang kome nak..


<div style="border-color: 000000; border-style: solid; border-width: 2px; height: 200px; overflow: auto; width: 530px;">
ISI KANDUNGAN KOME
</div>

Langkah 2

Kod di atas tadi di paste seperti berikut..

New post > pastekan code atas tadi > Tekan edit HTML > Tekan balik Compose




Lepas tekan compose, automatik akan keluar cam gambar berikut..




Dalam kotak tu la,kome leh isi samada ayat atau gambar yang kome nak.. Camne cara nak kuar dari kotak tu?? means nak di luar, kome pandai-pandailah buat ok..hiihih.. ala,cam bese..kompem tau la..


Okies. amacam?? faham ke x?? Maaf ea, ak bukan cikgu bertauliah.. ada pape silakan tanya.. yang mana dapatku bantu,ak bantu okies.. Selamat mencuba.. lau berjaya, jangan lupalah roger2.. at least "berjaya" la mengajar..muahahaha..


TAMBAHAN
  Yang dekat code ak MERAH kan, itu kome leh adjust..


SUMBER





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

14 dak comei sayang YUI:

Miss Nadya said...

baru nk tanya sebab nk sumbat entry comel dan pelik tu..curi dari sini.ngee..:)

p/s :: kadang2 kita tulis hehe tapi mood bersedih kan??macam yui kot...tengah sedih tapi masih mmpu terseny...*pandai2 jerk nad nih..**

smilenajah93 said...

ouhhh ~~ senang sikit nanti . thanks kak !

Cikpuan rara said...

kome?nmpk sgt org perak punye blog.hehehe jgn marah dik.

fiQ'Ra said...

hehe.. senang jer..tp mas pilih dotted.. :)

aimie amalina said...

weee
baik cikgu!
nnti ade mslh tye cikgu lagi :))



p.s: baik kembo, saya pegi!hehehee

Azhafizah[フィザ] said...

mudah je kan..fiza pun ade buat tuto ni.kadang2 gune kadang2 x..hehe

Aishah Jahirah said...

ni kotak scroll bkn quote kan.bagus ni boleh jimat ruang if entry panjang or pic banyak sgt nk smbat...;p

msredcheesecake said...

Macam best guna cara ni....

Eza Boom Boom :) said...

wah, makaseh. sangat berguna ni dear.. hee. eza fahamm :)

Juliet_iRa~" said...

thankss yui!

hee..y ni pnah guna utk gambar..;p

kalau utk quote tu yui tahu x?

Cik Azizah said...

hehe maceh yui..baru tau ni..

fiQ'Ra said...

hehe, senang kan.. leh amakan untuk entry yg pnjang2 :)

Nisa Greennnpanda said...

wah..siap wat tutor lg, heheh..
bgus2..

belle aziera said...

Macam mana eh ? nak post balik luar dari kotak tu ??? tabole .. dah try dah.... :(:(:(