tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, April 19, 2012

Mansuhkan PTPTN??

Sekarang isu hangat adalah mengenai pemansuhan PTPTN. Agak-agakla kan kalau nak mansuh pon. Bek mansuhkan loan ke, "bunga" ke. Bagi aku la, dengan PTPTN boleh gak la nak support time belajar yang guna buat belanja lain, pandai-pandai sendirila 








Aku sendiri pengguna PTPTN yang berhutang sebanyak RM 15k. Tiap-tiap bulan bayar RM 137.50. Apa kata suh mansuhkan aje tak payah bayar? Boleh gitu? KOMPEM tak boleh!! Dah pandai pinjam,pandai-pandaila bayar kan???


# Oh ya, esok baru kerja. Harini cuti juga sempena ulangtahun Sultan Perak. ^__^



nota kecik yui
Aku sokong kata-kata
Tun Mahathir mengenai isu ini!





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

35 dak comei sayang YUI:

Anum said...

ptptn banyak membantu pelajar kita

are_lin@yu said...

klu btl2 nk mansuhkan mansuh yg lma2 sama.hahaha...beznya cuti..jlez!!hehe

LYAfrina said...

alahai.. ye ke??
olorr.. camner msa depan anak2 kita nnti..sekurangnya..tukorla strategi.. sbb bunga dia tlalu mahal kan.. mujur lya dulu dpt tajaan yayasan trg..

Aishah Jahirah said...

akak pun xsokong nak mansuh.hutang akak masih banyak dip+degre.bayar pun tak berganjak sebab kejap bayar kejap x.apapun tu ttp hutang n ttp wajib bayar.tp kalau kos pentadbiran yg dimansuhkan sgt2 dialu2kan.at least nampk luak apa yg dibayar...tp mustahil lakan...depa dah kurang 1% kira rendah dah tu...;)

nurkaloi said...

kaloi setuju tu !!
sibok orang suh mansuhkan ptptn laa
tak payah pulang balik pnjaman laa
tak payah kenakan byran balik smpai ke peringkat ijazah laa
mcm2 prkare berbgkit kowt
idup ni kena tolak ansur laa kan
we give and take

dah guna n pnjam tu pndai2 laa pulangkan

xila riston said...

sy pon cuti....slmt ulangtahun tuanku!! battleship jom!! haha

Masz Sidek said...

Selamat bercuti yui... seronoknye dpt cuti...

azam said...

kalau mansuh kos pentadbiran tu saya sokong jugak.....dan kenakan caj lambat bayar jika tak bayar....bagus kan?

hunnybunny said...

nuyui dh leh check lum baki ptptn?

nur anis said...

semua nak percuma je..ingat hidup ni senang ke kan..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

btol tu... dah pandai pinjam.. pandai2 laa bayar kan... mana bleh mansuh gtu jerk..

mujurlaah moon dapat pinjaman MARA..

xlaa terbeban sgt...

noor said...

tulahkan hutang blajor wajib byrkan heheheh

NiaLidia. said...

betul . nia tk setuju gila okay nak mansuh. bayangkan lah, kalau mansuh, berapa kerat je pelajar, terutamanya anak melayu yg tak mampu. diaorg yg nak PTPTN dimansuh ni adalah org yg tak reti nak bayar hutang. tk paham la org2 mcmni. selfish.

CikPuan Azizah said...

jijah pon masih berhutang ptptn 7500.. tak bayar2 lagi.. kalau mansuhkan bayar mmg best la..hahaa

*SiRibenMerah said...

mansuh interest ngan caj perkhidmatan tuh pon da lega sket dah...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

kalau nak mansuhkan ptptn, kesian kat orang2 yang susah :'(.

uncHa said...

hehe betul tu kak :p

[sutera kasih] said...

hapuskan interest yg membebankan lg bgs..

ShahzCudin said...

sokong mansuhkan PTPTN..huhu :P

O CIKTEDDY said...

x spatutnya jd isu benda ni..pdhal dah lama bebudak bergantung dgn ptptn ni..kan?huhu

cik najihah said...

x tau nk kate ape,,malu jugak dengan kes budak u g berkempen pulak kat dataran tu

Diyana Ali said...

ish tak paham sebenarnya. huhu

izyantyPersonalTaste said...

kalau nak mansuhkan...sila mansuhkan caj pentadbiran rm 37.50 setiap bulan tu. caj 6 bulan skali ok lah jugak kan, nie setiap bulan.

ecadwinkyasha said...

klu xde ptptn,xdpt la eca smbg bljr..dah lah hutang 39k..adoiii :(

EruzuLiyana said...

sebagai pelajar yang xguna PTPTN, saya perlu diam. tapi nak jugak tinggal kesan kat sini. hehehe

Azhafizah[フィザ] said...

hot issue ptptn skang ni.walau apa pun keputusannya harap yang terbaik.

Cinta Boolat said...

btol2...PTPTN jgn mansuh..mansuhkan dia punya bunga..

Juliet_iRa~" said...

xblh buat gtu kan sbb mmg ada y memerlukan ptptn tu..

kalau mansuhkan interest tu ok..:)

tp alhamdulillah ira xpnjam ptptn..

adan said...

patutnya takda riba la kan..

aswadz said...

btol tu. kalo x nak bayar, x yah pinjam. ni dah pinjam, x mau byr. padahal kebanyakan student dpt duit ptptn bukan buat beli buku pun. handphone baru yg diorang cari dlu.

shida'R said...

hehee..hari ni se mcm hari isnin lak kan yui hehee ^_^

En. Kronik said...

saye sokong.. bayar amaun yg pnjam je. hik2.. kang.bogel.lak ptptn nnt..

J.Syazwana said...

rakyat malaysia semua manja2. semua nak free. adoii ape lah nak jadi dengan negara ni kalau semua benda nak free. hmmm

Anonymous said...

x perlu mansuhkan PTPTN tp mansuhkan RIBA PTPTN tu.. melampau2 cas yang dikenakan..pinjam rm24k tp byar rm30k..rm6k tu apa?? x kan cas urusan sampai rm6k?? fikirkan2 lah

Anonymous said...

Dah abis bayar ptptn..best..dah xde hutang..
Mansuhkan faedah..faedah beli kete @ rumah lg tinggi..
Dpt kurang 1% faedah..dah cukup bagus..