tentang
banner
tutor
fb
home

Monday, May 28, 2012

Kenapa nak SINGLE?

Suka dengan Semanis Kurma 24/05/2012 dengan tajuknya Kenapa nak single? . Dan panel jemputan ialah Prof Izzi "tak nak tak nak tak nak" buat bunyi suaranya & juga Rozita Che Wan atau Mak Cik Ta. Pelbagai yang dibicarakan.



Maka dalam entry kali ini di blog daku sendiri, aku nak juga tahu pandangan dari korang samada yang masih bujang, berkahwin atau mana-mana beri pendapat masing-masing KENAPA NAK SINGLE??


Aku ada pendapat tersendiri gak, Tapi nak tahu dari korang dulu ea. Kalau banyak beri pendapat,akan aku listkan nanti okay. Teringat kata-kata seorang pemanggil " Single is simple, double is trouble" . Ahakz! Macam putus asa je bunyinya kan??


nota kecik yui
Orang leh berkata macam-macam
tapi hakikatnya individu itu sendiri
yang mengalaminya





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

33 dak comei sayang YUI:

Eza Boom Boom :) said...

cinta itu rahsia hati.. single, in-relationship or engaged... individu tu ada hak untuk tell others or not. hihik :)

Tihara said...

maybe org yang nak single ni dia rasa senang nak bawa diri ke mana2 sesuka hati dia pon...kalau ada isteri or suami kan kena sharing n caring each other.. :)

eintan nurfuzie said...

ni kena panjang lebar nk cete ni...

IntaNBerliaN said...

entah... sbb akak dah kawen so, xtau nak jwb pe.. lgpun, kita telah ditakdirkan utk hidup berpasangan saling legkap melegkapi...

Ujie said...

kwn saya ramai yg single lagi, tp bkn memilih utk single..cuma blm dpt jodoh. kalau yg mmg nak single, blm jumpa lagi.

Bulan Syurga Firdausi said...

my own judgement is be able to avoid Zina...berusaha untuk tarbiah hati...Allah..bagus entry ni yui...banyak boleh dibahaskan....

Cik Muda said...

jodoh adalah rahsia Allah yui..

Nak kata suka single pon ada. Sebab tak mikir banyak. Tapi kat sudut hati ,terselit juga perasaan nak berkasih sayang macam orang lain. Tapi mungkin masa yang Allah janjikan untuk bertemu dengan pasangan yang betul2 tu, masih tak sampai lagi... Jadi, berserah je lah, hingga tiba masa. So, buat masa ni single is better... Tp jangan lupe yui, even derang cakap "Single is simple, double is trouble" tapi ada juga yg guna "two is better than one" kan.... hihi~

mirmashi94 said...

kenapa nak single? better single dari couple. sebab couple kan haram. dan istilah couple islamik tue tak ade. when something is forbidden by Allah, there are solid reasons. dan lebih baik jauhkan diri aje ^^.

nur anis said...

saya dah lama couple..rasanya kalau single mesti rasa sunyi..

Masz Sidek said...

Allah tahu apa yg terbaik untuk hambanya...

kalau boleh memang hati ni kuat nak ada pasangan... tp dlm masa yg sama selesa single... :)

anitadiana said...

kak ita dah kawin...so mcm ne ya...single tu....sunyi kot ya...kekadang kita yg kawin ne perlu juga keadan bersendirian...bila bersama rakan.....tak kan nak berkepit aje kan...single ne..senang kot...nak gi memana?..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

siapa yg suka hidup single je? setiap benda di dunia.. diciptakan berpasangan.. begitu juga dengan manusia..

jika ditanya..kenapa nak single?

bukan niat hati nak single..tapi kadang kala ianya perlu (bergantung pada situasi yg kita hadapi)

permata biru said...

follow sini...^o^
Berdua lebih baik kot..
sbb saya dah berkahwin..
nikmati alam berumahtangga sebaiknya..

✿Lady Ainaa✿ said...

Single itu lebih menenangkan... tak perlu perasaan cemburu, sakit hati dan sebgainya itu mengusai kita... sbb semua tu dpt merosakkan jiwa je...

Ajal dan jodoh tu rahsia Allah, berdoa jelah..

Nice entry

are_lin@yu said...

single,couple,kahwin semua dunia yang berbeza..hehe..
tapi terpulang pada individukan..klu ayu bla masa putus cinta dulu mmg perlu masa nak couple blk.bla dah couple masa yg single pn jd double..kena pndai manage untuk diri sendiri n masa utk pasangan..huhu..

Myra Jay said...

Berdua itu lebih baik..

Sebab ada peneman di hari tua nanti (jika umur panjang)

Saya Disini said...

:)

cik najihah said...

bg sy single tu x bes pun sebenarnye,..hihi x de lah. bg sy depends. lebih baik single daripede hati terus kecewa..sakit..dan yg paling penting bebas dr pandangan mate2 pkwe..siyes tu annoying gila bile kene kongkong..lebih baik single dulu dari ber 2 lame2 takut nnt hilang manis mase kawin hihi

Cik Anita said...

single itu tenang..tenang tapi yang sunyi. Sukar untuk dinyatakan. Dua-dua ada kelebihan dan kekurangan. Single untuk suatu jangka masa jer,boleh lah.. then bila dah sampai masanya. Berdua itu lebih baik, susah senang ada yang nak membantu...

:)

Wanieys said...

ala xsempat pun tgk semanis kurma...akak xsingle xtau la mcm mana nk jwb hikhikhik

azizah :) said...

kita kan di lahirkan berpasangan.. kenape perlu single? mungkin dia belum temui kekasih hati, banyak kali di permainkan, tak percaya dengan cinta, rasa di kongkong, lebih baik single dari hati terus kecewa, couple tu haram.. emm tu salah salah sebab!

tapi bila kita berpasangan naluri cinta dapat di sampaikan kpd pasangan, rasa berkasihsyg,bahagia.. asalkan seiring dgn jalan yg di redhai.. alam perkahwinan best!

CintaKhadijah said...

single? haih.. membuak2 idea kat dada ni ha nak tulis.. kena wat entry satu nih. hik hik hik

Aishah Jahirah said...

dah terbiasa dgn kehidupan single kot.segalanya dah ada dalam hidup kecuali suami.ada yg fikir kalau ada suami tp menyusahkan baik takde suami.
lagi pulak ramai yg belum kahwin ambil anak angkat sekarang ni utk isi kesunyian hidup.
punca2 lain mungkin sebab keadaan, di mana sekeliling dia ramai yg bercerai berai daripada yg hidup bahagia.kes penceraian kat Malaysia pn tinggi, kalau yg terlalu fikir mesti rasa xsecure.banyak lagi sebab2 yg hanya individu tu je tahu..
tapi....tak bolehlah kita nak menolak sunah nabi sedangkan kita mengaku umatnya-heehee ni ayat pedas seseorg penah bg kat akak yg masih single lg..

[sutera kasih] said...

single ke double ke..dua2 ada kelebihan & kekurangan :0

YOUsoF said...

Buat apa nak single kalau dah ada yang sesuai dan baik untuk dijadikan pasangan..


Terpulang juga pada jodoh.. Perasaan dalam hati, masing² yang tahu..

SitiAhyat said...

knp ye nak single? org yg nak single mgkn ada pengalaman silam yg tak brp nak best. mgkn gak dia rs dah putus asa nak kapel2 nih ( tak baik putus asa, tuhan marah :-D) tp rsnya semua org tak nak single smpai bila2. msti la dia pon nak gak rs berdua or bertiga b'4 kan. walau kat luar nmpak mcm tak kisah dalam hati deep down inside msti ada perasaan meronta2 nak ada someone yg boleh share suka duka. rasa ada zuriat sendiri. dah fitrah manusia nak berdua2 nak berteman. mgkin time tu jodoh belum smpain org keliling lak asyik tanya, jwpan yg habis pasrah je la yg dia blh bg kan. mcm, tak nak kawen, nak jaga mak ayah. dll. uish panjang lak komen. hehehe...

Ayien Ocaca said...

love is the best feeling in the world...and it could be the wordt feeling too :)

udie joe said...

couple mmg xelok..tapi mikah better la..kan btol idok?

ecadwinkyasha said...

single sebab nak tumpu perhatian dgn study..leh caya x yui?hahaha

ayut said...

Kenapa nak single??

sebab dengan single kite boleh arrange ourself first.memang ada baik ye terutama duit.sebab dgn single,duit tu utk kita.ikut suke la nk bg kat sape pon.xnk bg pon xpe.hihihi.2nd permasalahan.single just fikir dri sndri.no others.


tapi bila fikir btul2,manusia takkan mampu hidup seorang.Fitrah manusia.Memerlukan pasangan :)Berkahwinlah..Itu lebih barakah sebenarnya

Che Rosliza Che mat said...

kalau bujang...single lebih baik....tidak mendatangkan banyak masalah...kita lebih tertumpu pada diri kita jer....kalau dah kawin..berdua lebih baik...

J.Syazwana said...

hari tuh macam tengok tapi kejap je. hehehe

shida'R said...

sebenarnya single ni ok..sbb slg hdup dimuka bumi allah kite xkn berasa single sbb kite msah ade allh dan keluarga :)