tentang
banner
tutor
fb
home

Monday, May 21, 2012

RM 100 hilang begitu saja

Mula-mula nak bagitahu, kisah ini sebagai pengajaran kepada yang lain juga ya. Yang baik kita ambil, yang tidak itu dari diri ini sendiri. 


Masih ingat kisah adik aku yang sambung belajar di PD? Dia takde akaun bank patutnya pihak sekolah dah buatkan , dan dia ada kol umah bagitahu duit tinggal RM 30. Itu aje untuk dia balik 25/05/2012 ni nak naik bas.


Kerana risaukan keadaannya, abah aku pos duit. Memang nak guna moneygram ke apa ntah, tapi adik aku bukan boleh kuar hari biasa. Sebelum ini pos barang melalui pos laju, alhamdulillah selamat sampai even orang sana akan buka dulu dan check/ akan buka depan pelajar.


Tapi kali ini, abah aku hantar duit RM 100 hanya melalui Pos Ekspress. Yup, itu salah abah aku kerana buat macam itu. Tapi dia tiada pilihan, konon akan sampai. Malangnya semalam diberitahu, sampul sampai tapi tiada isi dalam!


Apa akan kami fikir? Tiada yang jujur di situ. Mungkin pihak pos, mungkin juga pihak sekolah, mungkin juga orang lain. Ya ALLAH, adik aku tak bagitahu pasal ini. Tau pon dari mak kawannya. Dia lagi suka diamkan diri bila ada masalah dan itu menjadi masalah pada kami coz tak tahu citer sebenar! 


Moral of the story, sila JANGAN nak pos duit anda kerana memang salah & tiada jaminan! Kami redha dan aku ada terfikir, macam mana agaknya ada orang susah yang kirimkan duit hanya guna pos bersetem biasa? Adakah akan menjadi macam kes kami juga?




Malang tapi aku yakin ALLAH akan balas perbuatan orang yang TIDAK JUJUR itu. Aku ada suruh mak/abah aku telefon sekolah itu untuk bertanya. Biar kita pertahan apa yang patut. Jangan nak takut jika tak salah! Sekian.


nota kecik yui
Dia cuti 10 hari
HARUS buat buku bank sendiri







guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

47 dak comei sayang YUI:

are_lin@yu said...

bahaya ni..xlh cya sgt..klu akaun bank pn org lh curi ni plak gna pos ;-)

kiru magu said...

uishhh,bahayanya..meg pun penah masukkan duit dlm pos ekspress..tp rm3 je la.. =_=``

izyantyPersonalTaste said...

bahaya kan pos duit nie,dulu dok asrama gak, bila xdak duit p ambik duit bisiswa, nak ambik sikit je pun, tapi kena beratur panjang, almaklum lah guna buku he3..smpai skrg kot duit bisiswa sekolah xleh guna kad.

ecadwinkyasha said...

yg cek brg dan buka tu tak betul..klu iya nak buka,biar buka dpn student la..xpatut.

Masz Sidek said...

huhuhu... mak sy kata kalau dulu... pos duit dlm sampul bersetem duit tak hilang... dulu dia selalu pos duit dalam sampul bersetem...
sekarang ni memang dah tak boleh caya... ada sampul yg sampai tp duit kurang dan yg lebih sedih satu sen pun tak de...

eima said...

yg sekolah nk buak cek tu wat pe..ni tak leh jd .. kena repot ...

bg alasan nape pihak sekolah kena buka surat org yg atas nama org tu ..melainkan atas nama pihak sekolah .... ini dah salah .... wajar direpot... tak puas hati mai repot kat kementerian ni ..... eeeeiiiiiiiii


aku rasa salah kerani yg buka surat tu ...jahat

syazana_amni said...

bahaya2..tpi kna redha la jugak kan,,..mungkin bkan rezki...insyaallah allah pasti balas perbuatan org yg buat cmtu...

bunga_rose said...

mmg pihak sekolah dibenarkan buka surat ke? ermn... buat aduan laa..at least orang lain tak kena menda yg sama

SarahSyafiq said...

kalau anta brg selamat. tapi anta duit tak selamat.memang ada yg tak jujur.sapa nk biarkan duit begitu shj kan depan mata.

msredcheesecake said...

ish...memang sakit hati camtu... tapi len kali jgn pos lagi k....

Nurul Husna Mohd Hassan said...

bila nampak duit terus hilang pertimbangan. orang yang tak jujur akan dapat balasannya yui.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

alahai... benda nak jadi.. huhu

bukan rezeki dah...

xpe laa.. lepas ni.. kena laa wat akaun bank.. kalau x..susah gitu

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Yui..syiannya adik yui.K.atie pon ada anak dok asrama..klu kena camtu kena report gak.Apa hak pihak sekolah nk bukak surat?
Klu nk bukak gak..bukak depan student tu.
Syian adik yui...
Khidmat post samada poslaju/biasa sama jer.Hadiah GA k.atie pon selalu kena bukak.
Ada 1 kes hadiah GA dr blogger Jemari Asmara yg k.atie menang & 2X dia htr... 2 X gak hilang..dia ckp htr gelang mutiara..camna tu?
MMg gerammm..bila k.atie g kat Pej post kat sini..depa kata xtau mmg dah trbukak!
Gerammmmmmmm

eintan nurfuzie said...

itu la..knea uat acc sndri pasni

ayut said...

wah..sangat bahaya.mmm..susah bila ada orang yang jujur ni.Kalau keadaan dah terdesak,ada plak orang mcmni mmg masalah.adik yui cuti pasni terus pegi buat buku yer.Buat kad kalau boleh.Senang.Nak cepat buat online terus skrg.huhuhu :)

anitadiana said...

bahaya lah yui..bukan semua org jujur dan tahu halal haram..kalu buat wang pos pun ok..tulis nama dan ic adik..selamat sikit kot..atau minta no akaun kawan adik yg rapat ..bank in kan...

Qienah said...

Mmg kn brhati2 lpsnikan.huhu..pepn, amk sbgai iktibar..

Wanieys said...

bahaya ni kena hati2 lepas ni :)

[sutera kasih] said...

eh kesiannya..xpa, siapa yg curi tu pasti dpt balasan huhu

nur anis said...

memang bahaya kalau pos macam tu...tapi tu lah kan, kalau semua orang jujur, guna apa cara sekali pun tak akan ada masalah..

Cik Yatt said...

serius yatt katakan..pos xpress mmg yatt tak prnh prcye..klu nk pos papemmg pkai pos laju..mmbe yatt dulu pon prnh gak cmni parents die pos dwet..tapi kosng je..sian die..

*SiRibenMerah said...

rasanya kat skolah tuh kot... huhuhu~ sbb saya penah je pos guna pos ekspress neh x hilang pon..
sila ambil perhatian..

why not amek no akaun cikgunya bila bank in serah duit tuh kat dia nnt..tapi kena trust la cikgu tuh.. hehehe~ jgn dia buat senyap lak..

NOOR FATIN said...

bahayanyaaa. huuu sbb kkgd org dalam tu jugak yg amik. duit kan, sapa nak taha nafsu xamik melainkan dia benar2 takotkan Allah.. sabar je la. lpas ni kena hati2 la..

Aida78 said...

dik non kenapa x buat wang pos jerk kan lagi selamat....biasalah manusia yang tidak jujur ini ssh le...x pa nanti kita jumpa di akirat kan...sabar n doa jerk....

Cik Anita said...

Ya Allah hai.. memang tak amanah sungguh lah si tukang ambik duit tu..hmmm. Tapi betul lah, jangan di pos duit ni. Banyak tu nilai Rm100!!

azizah :) said...

biasa pihak pos xde buat camni.. takut pihak dalam je... tu la risau kan.. better dia pakai je lah kad bank.. atleast bila keluar tu terus draw duit je..

::CIK LYNN:: said...

xpa la yui...pk +ve...xda rezeki la nmanya tu...tp xptot la bkak srat org...msa cik lynn sek asrama dlu, xda pn procedure nk chek2 or tgk isi srat org...aishh...dlu ada kes fmily poskn blambak2 kad dskuan pizza hut kt kmpus...tp xsmpai...xtau la sapa yg amik..biar la dia nk mkn hrta org...nti tggung sndri...=)

azryNaiN said...

mase ain sek dulu pon mcm 2 jugak jdnye..redha jea..xkmne klu owg mncurik nie..

cinta siswi said...

uit.. busuk hati amek duit org..huuu.. mmg wajib buat buku bank.. selamat skit...

Tihara said...

BENDA MCM NI BOLEH DIAKTAKAN NASIB..KDG2 ADA YG SELAMAT..MCM AKAK BARU NI ALHAMDULILLAH SELAMAT TP BILA BACA DALAM FORUM2, KENA HATI2....ENTRY NI BAGUS SBG PANDUAN BAGI ORG LAIN PULAK...

Hanim Irsyad said...

huhu. teruknye!! dulu penah kena jugak. baju ilang. huhu

iizza said...

memang xleh caya kalau pos camtu jer..sesetengah org ni memang pantang nampak duit..sah hbis kena sapu..
sian kt adik dan kan abah la juga ni..

Eza Boom Boom said...

geramnya eza baca.. sapa la pencuri tu dear.. Huhu..

Pondok Usang said...

Alahaii.. andai kejujuran itu semakin hilang... Selamat Menyambut Bulan Rejab... =)

fieda said...

tak tau sape la yg tak jujur kat sini kan..kak fieda pernah gak htr duit pakao pos express aritu..alhamdulillah sampai..risau gak tp tawakal jer..

Bulan Syurga Firdausi said...

sabar yui mungkin Allah nk ganti 100 tu dgn yg lebih baik lg percaya janji Allah...1 kite sedekah Allah ganti 10x ganda..kite lepaskan 100 tu niat kifaraf & sedekah insyaAllah..memang berat sy pun mungkin x redha...tp Allah Maha Mengetahui..mf andai komen ni x bernas...

IntaNBerliaN said...

akak br terpikir pasal ni... nsb yui cite awai2.. so, xkan buatlah... bahaya tol la... mmg kne beringat ni..

Myra Jay said...

Adehhhh, macam2 kan, manusia mudah rambang mata kalau dengan duit nie kan..

shida'R said...

tapi kalo pihak skolah mna blh ssuke hati buka..nk buka biar bdepan spya kes mcm ni xblaku..erm..pelik..mst dah koyak smpul tu kan kalo org pos buka atau org len kalo bru smpai kat skolah...

J.Syazwana said...

betul tu !
wajib buat buku akaun sendiri.
org sekarang dah tak boleh percaya. nampak duit je gelap mata. huhu.

memang tak boleh percaya kalau pos duit pakai pos ni even pos laju.

AnneRaini said...

akak pon pernah hntr duit guna pos biasa jek..nasib baik takde pape..masa tu gonjol lagi..money order ke kiriman wang ke sume tak tahu...

Che Rosliza Che mat said...

Alahai! kesian adik yui...Siapa yang ambik duit tue ya...di akhirat nanti orang tue akan menerima pembalasannya...

hidayah said...

Yelah..kita rasa mcm awak juga. Telefon pihak sekolah dan tanya. Mesti org yg check tu tau. Simpati kt adik awak..

shahrazali said...

mmg risiko tinggi kalau pos duit ni....kesian adik yui....

Aishah Jahirah said...

memang sah la tu ada yg xjujur.xpe makan la duit haram, jadi darah daging xberkat (kalau org Islam la).lebih selamat transfer duit n money order..

Azhafizah[フィザ] said...

sapelah yang tak jujur tu..ish ish..memang tak selamat kalau pos duit.

aTy _faRed~ said...

duit yui...semua pon boleh gelap mate..banyak gak tu seratus..tak per lah..halal kan saje..biar die cari kat akhirat nanti..[giler jahat akak] hahaha... eerrr....redho ek yui...