tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, May 15, 2012

RESEPI : Coleslaw semanis Yui

Kalau sebelum ini aku kongsikan resepi Kuah Yong Tau Fu yang rata-rata pengomennya kata senang nak buat. Nanti cuba buat okay. Hari ini, aku nak kongsikan pula resepi Coleslaw yang mudah + jimat untuk dibuat.


- ini hasilnya -


Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )

1) Kobis 500 gm
2) Lobak merah 70 gm
3) Mix vege
4) Mayonis 4 sudu
5) Susu tepung penuh krim 4 sudu besar
6) Garam secukup rasa
7) Bekas plastik/tupperware yang ada penutup


Cara-cara

1) Kobis, lobak dibasuh bersih-bersih dan keringkan. Kemudian hiris dan cincang kecil-kecil

2) Masukkan kobis, lobak dan mix vege ke dalam bekas yang ada penutup sebentar

3) Masukkan mayonis, susu tepung, gula pasir dan garam ke dalam mangkuk dan  kacau sampai sebati. Seeloknya guna hand mixer tapi aku malas. Kacau je guna sudu. Bukan lama mana pon.


- cara aku kacau -


4) Tuangkan ramuan yang dah sebati tu ke dalam sayuran tadi dan kacau sampai betul-betul rata

5) Kemudian tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk


- sebenarnya tak campur mix vege tapi tengok cam berair banyak tu buh -


Coleslaw korang akan "matang" dan sedia untuk dimakan selepas 12 jam. Tanda matang ialah ia akan berair dan rasanya "smooth". Kalau tak sabar nak tunggu 12 jam, boleh aje kalau nak makan. Takde masalah!


Resepi asal ada letak cuka tapi aku tak buh coz mayonis pon sedia masam. Ikut selera kalian ok. Boleh disimpan sehingga seminggu. Selamat mencuba! Sila abaikan nama coleslaw ini ok. Hahahaha.


Alhamdulillah rezeki menang vaucer RM 5 untuk Sushi King dari Akak MJ.


nota kecik yui
Pasni nak try resepi
dari blogger Najihah
iaitu ini



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

29 dak comei sayang YUI:

Masz Sidek said...

nampak mudah... insya-Allah nanti nak try buat... :)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

amboi nama resepi die =)

Saya Disini said...

rjinye.sy xpenh buat

Fazi Isma said...

suka coleslaw sangat2 la akak =D

Spudin said...

ta suka coleslaw ..ahaks ..lain macam rasa dia

are_lin@yu said...

yui dah cuba mcm2 npknya..bla lg ayu nk mrsa nsi myk lk..hihi..ayu ska mkn coleslaw dgn sos!!blhla cuba pasin..dah bg en shapit rsa ka..hehe

eMMe said...

akak letak mayonis je, Yui! letak mcm2, lagi sedap yea...

fieda said...

pandai yui buat..oo..kena letak susu tepung rupanya..

NOOR FATIN said...

sedaapnyaaaa. bila la nak tryy ni.. huu

ziezah said...

pandai yui buat..mmg boleh kawen ni..hehe

Anum said...

ringkas dan sedap

Wanieys said...

rajin la yui buat coleslaw sendiri hehe

sharul izam said...

kakk pernah buat..macm kfc punyer..hehhe

Cik Muda said...

eee...manisnya..
betullah, macam tui manisnya....!!! hikhikhik \>___</

izyantyPersonalTaste said...

eh tak taw lak kena simpan dulu 12 jam bru leh mkn, selalu buat terup ngap je he3...

IntaNBerliaN said...

ingat terus mkn.. upenya nk lg best kne peram dulu yer..

nanakimie said...

xdpt nk buat sendiri,hari neh jugak nana p cari yongtaufu tau yui,hee...teringin pulak ngk yui update resepi smlm:)

Sally Yatiey said...

nampak mudah cara-caranya dan bahan2. Nak try suatu hari nanti. hehe :D

shida'R said...

wahh nk cuba lah hehee..nice sharing yui :)

ikafantasi said...

yui dah boleh wat tuto masakan plak pasni..hehe

P U C A T said...

sy pon pnh try buat kt umah..
menjadi jgk just letak mayo n sayur campur je..sedap!!

Bulan Syurga Firdausi said...

yui nak tanye sikit ni, boleh bagi info nk buat personal loan dgn bank yui, islamic loan 5 k. monthly payment & interest.

Amirah Adnan said...

senangnye..tp kalo dah malas, yg senang jd susah ;p

Noraim said...

boleh jadi chef yui dah lepas ni. hikhik.

Woofer Storm said...

lepas ni tak payahlah nak beli kat kfc lagi..

#buatkan sy sis^^

Myra Jay said...

Sedap sedap :)


Yui, insyaAllah tgh hari ni akak pos ;)

::CIK LYNN:: said...

coleslaw mmg sdap...time cti sem la try resepi yui ni...=p

Azhafizah[フィザ] said...

mesti kene cube ni..

Cik Purple said...

mintak sket! hihi.. cp malas nak buat.. :P hantar rumah yer.. :P haha