tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, November 06, 2014

Isu buli di sekolah

Sejak kebelakangan ini makin banyak tersebar video budak-budak sekolah membuli sesama mereka. Aku memang tak sanggup nak tengok. Maklumlah aku insan yang lemah. Cepat sedih. Huhu.


Apa yang aku nak sampaikan,


Wahai budak-budak yang kaki buli, kalian harus ingat akan hukum karma. Tak dinafikan kadang gejala negatif sebegini banyak dipengaruhi oleh rakan sebaya. Kemain seronok tengok buli orang, dia pun join sama. Konon kuat! Puiii.


Aku faham perasaan "membara" budak-budak nak up, tapi guna akal juga. Jangan nak over sangat. Mugkin akal masih di lutut sekarang. 


Banyak pihak yang perlu diambil kira bila benda ini terjadi.

1) Keluarga
2) Pihak asrama
3) Pihak sekolah
4) Polis


Selalu orang nak salahkan keluarga saja sebab tak pandai mendidik. Eh, budak sekarang lain ok. Lain sangat. Mak pak dah bagi didikan elok-elok tapi gejala luar lebih hebat. Mak pak kadang dah tension. Penat diaorang.


Apa pun aku harap, si pelaku iaitu pembuli taik ayam dapat dikenalpasti segera. Bagi pengajaran. Bukan setakat motivasi saja, bagi sekali tindakan. 


Kalau jadi kat keluarga aku, tak kisah kategori dibuli atau pembuli, memang aku lempang laju-laju walau darah daging sendiri. Mak pak aku dah wariskan pada aku sebab depa dah berusia. Jangan nak main-main dengan kak long dia, Hahahahaha.








guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

10 dak comei sayang YUI:

makna suci said...

Risau betulkan bila video buli jd viral secara mengejut, modah-mudahan bila dia dah sedar akan kesalahan diorang, diorang jdkan pengajaranla..

Jom lawat sy:
REAL BIZ,Sykt Berlesen,Halal 100%Bumiputera.
TERBUKTI DI JAMIN TIDAK ADA KERUGIAN JIKA IKUT STEP STRATEGI KAMI.
http://maknasuci.blogspot.com/2014/11/drzky-world-solution.html

Nurzakiah Hanum said...

risau kan

AnneRaini said...

akak pon geram sgt...dpt kak akak mmg akak tendang je...

Diana Rashid said...

melampau..kan?mak pak hantar pi sekolah suruh belajar dia nak jadi samseng pulak..

ziezah.com said...

budak2 sekarang makin biadap..kuang ajar.. kesian makayah anta anak2 g sekolah akhirnya jadi gini..akal melebih batasan.. anak2 kita bila besar nanti camner la.. emm

anamizu said...

tu la Yui. rasa nk boh penampaq je yg kaki buli nih huhhhh!

eima said...

klu anak aku yg dibuli ... nk tgk aku hentam balik ..buat la ... lps tu biar undang2 yg tentukan nasib aku ...janji die rasa ape yg anak aku rasa ...sakit hati wei ...

Nadia Johari said...

Itulah..banyak dh cerita buli ni..apa nak jadi pun tak tau la

lynndamya said...

Salam, haaa kesian budak2 yg kena buli kan..sy pernah kena dulu, tp secara mental...sangat3 down!

Azhafizah Md Nor said...

Generasi sekarang ni sgt herani dan sgt advance..jadi takut tgk