Oleh kerana "permintaan" resepi kuah yong tau fu lebih banyak di entry ini, aku mulakan share resepinya dulu ok. Coleslaw mungkin kemudian ya. Sabar menanti ^__^ . Ini versi aku, ubah sikit dari asal.
- hasilnya -
Bahan-bahan ( untuk 5-6 orang )
1) 5-6 tangkai cili kering
2) 1 sudu besar minyak
3) Gula melaka
4) Gula ( kalau kurang manis )
5) Garam secukup rasa
6) 3cm belacan
7) 300ml air
8) Tepung jagung
9) Sedikit ajinomoto ( kalau nak )
Cara-caranya
1) Masukkan sedikit minyak dalam kuali. Goreng cili kering hingga garing dengan api kecil. Goreng sekali belacan pon okay. Make sure jangan sampai hangit lak. T berbau, kurang besh!. Seeloknya, buangkan biji cili tu time basuh ya.Setelah garing, blend cili kering dengan sedikit air.
2) Panaskan air bersama gula melaka. Aku guna seketul. Bila dah cair gula tu, masukkan cili yang dah dikisar tadi dan juga belacan.
3) Bila dah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan air kedalam bahan (2) bagi memekatkan kuah. Nak pekat lagi, tambah sahaja bancuhan tepung jagung tu ya.
4) Masukkan garam secukup rasa dan ajinomoto ( aku tak berapa suka buh ). Boleh gak buh gula lagi kalau rasa kurang manis.
5) Boleh gak tabur bijan goreng tapi aku tak letak coz tak minat =)
So, itu sahaja caranya. Kalau suka pedas, letaklah lebih banyak cili kering tu. Suka manis, letak lebih gula itu. Seeloknya time nak mendidih tu, korang rasa. Baru leh agak nak citarasa camne ea. Sekian sahaja dariku.
Resepi asal : Sini
Selamat mencuba, dah cuba meh bagi aku sikit ^__^
Kalau ada apa-apa nak tanya
jangan segan silu PM okay
jangan segan silu PM okay
DiBENARkan COPY tanpa inform ya
36 dak comei sayang YUI:
ooo sng je upenya.. nnti nk try lh.. sbb akak mmg sk mkn yong tau fu ni...
yui, mintak copy ye bahan2 ni =)
tak saba nak tahu cara buat coleslaw... ;p
SIMPLE NYE...sedap pulak...yummy-lious..
pasni leh try la..
cm best je akak, blh try ni... hehehehe
sama resepi ngan yg aku penah buat ... cuma aku tak bubuh bijan je ..hehehe mana tah aku amik resepi ni dulu dlm tenet la
ciss kek nye mane?
nak makan tapi malas buat..yui pos je boleh???hehe
eh eh my mom has made that kuah yong tau fu last day. :) but i prefer putting bijan to make it more delicious. :)
waahhh bleh suruh mak yg buatkan... hehehehehhehehe
bestnya yui suka godek2 resepi baru kan..jijah ni nak makan..tp malas nak buat..ee menci perangai ni tau
macam sedap je.nt folow ok.
sedapnya...nnt nk cuba buat la...suka mkn yong tau fu...hihihi
boleh try nnti ni..tq
Hadoiyai.,my feverato. Nnti CiM try yea
nk try lh
yum2..yui! menarik ni....tapi akak malas la nak masak......hurm... order kat yui boleh,hehehe~
time akak pantang ar awak tunjuk makanan besh2..adeeeyyy....
yong tau fu one of my peberet..bley try pasni heheeee...
baru 1st time wanieys suh wan edit blog...nmpknya memuaskan ati :)
nyummy!!
wahhhhhhhhhhh! sedapnyaaaa.
nak makan ini!
hurmm bestnya nampak
thanks for sharing
thanks for sharing
senang rupanya buat kuah ni ya..baru sy tahu..^_^
tak sangka plk sng rupanya nk buat kuah ni..
senang je rupanya..nak cuba..:)
Macam senang je nak buat..
Boleh try nieh :)
mmg nak buat pun,bhn2 dah ada tp sos tiram habis.tergendala..blh try resepi yui bagi,lagi simple dr selalu akak buat.
biasa kak ita beli aje kueh yg dah siap..tq yui..syer resepinya...kak ita suka makan ne..
saya suka makan yongtaufoo! kdg2 org jual kuah xsedapp, kdg2 sakit perut.. huu lagi puas hati kalau buat sendiri kan. mcm2 resepi kat blog ni, bleh la sy cuba nanti!! hehehe
nice sharing la yui...shida nk cuba..sbb shida suka mkn yong tau foo :)
maceh yui..fiza mmg suke makan yong tau fu.kalau kuah sedap..bertambah tambah le jwabnya.hihi
ooo.. yg meleket2 tu guna tepung jagung yek?
terjah entry terbaik orang. hehe. memang terbaikkkkk. ;)
http://farizafairuz.blogspot.com/2012/06/banyak-persoalan-yang-berada-di-minda.html
whoaaa.. hehehe.. nanti nak buat la.. :D
Post a Comment