tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, March 12, 2013

Petua lama bagi mengubati batuk?

Ada tak diantara kalian yang tahu petua lama atau tradisi untuk mengubati batuk? Kalau ada, sharekan bersama aku boleh. Bukan aku yang sakit tapi mak aku. Kesian tengoknya selalu batuk. 


Dah siap bawa ke klinik tapi beli ubat sahaja tak jumpa doktor. Balik Jumaat lepas, aku pula beli ubat batuk cap ibu dan anak. Keesokan abah beli jenis ubat yang lain. See, dah berapa jenis di situ.


Tapi masih belum kurang. Walau kadang-kadang batuk tapi kesian tengok mak. Bila nak tidur, terganggu tidurnya.


Kalau ada, share di sini ya. Terima kasih didahulukan.


Dah siap bagitahu mak, kalau masih tak okay, akan ku PAKSARELA mak pergi klinik dan jumpa doktor terus. Takut benar nak jumpa doktor la tuuuu. Hihihi.


Abah aku lagilah tak suka ke klinik mahupun hospital. Tak larat nak bangun baru pergi. Rupanya suami isteri sama "peel" ni. Nasib baik tak berjangkit ke anaknya perangai macam itu. Haha!




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

23 dak comei sayang YUI:

Nurzakiah Hanum said...

moning...
great petua :)

shuhaida saad said...

dulu mak ss batuk sampai tencing. dia ada amalkan makan kicap + perahan asam limau. minum air asam jawa berembun. smua tak jalan. lastly dia pergi jumpa pakar. makan ubat dalam 2hari terus baik.

Nur Dzafirah said...

minum air asam jawa :D Hehe. itu la saya tahu pon~~~

Cik Nur™ said...

Nur ada dua petua...

satu, perah limau kasturi dan campurkan seikit kicap..pastu mkn...
sedap tau cara ni,,Nur suka...

Kedua, kapur sirih tu, amik sikit, pastu perahkan limau nipis, bagi cair2...pastu sapu dekat leher bahagian kerongkong tu....

pastu biarkan semalam, cari ni, mak selalu buat bila nur batuk teruk dan kuat...mmg akan buat tiap2 malam..

cubalah.. :)

KY said...

kalau batuk ni memang susah nak baik...minum air asam jawa je..

Myra Jay said...

Yui boleh suruh mak kulum bunga cengkih
http://normj1001.blogspot.com/2013/02/petua-ubati-batuk.html

are_lin@yu said...

ooo mak yui tkt g klinik eh..petua xtaula yui..jgn mnum air ais kot..heheh..ayu aritu xilng gk btuk.pstu mk bg ubt juz kita pedap ja dalam mlt cpt ja lga

nini said...

orang kata kalo batuk makan eskrim...=D

AyueJean AJ said...

Aah.. AJ penah dengar pasal limau dengan kicap tu...
Tapi AJ sendiri tak penah try...
Yui cubalah... Tak salah ikhtiar...
Mana tau batuk mak tu okay... =D

eima said...

ade org ckp mkn madu ngan perhaan limau nipis ...dlm satu sudu baca selawat ....byk kan minum air ...

batuk ni ade 2 jenis berkahak atau pun tak ... yg berkahak tu mudah sembuh klu tak tu lambat sikit ....

Dylla Abas said...

nak share petua jgk...sbb dulu pernah diserang batuk2 teruk..ni petuanya :

1) minum air rebusan ibu gamat

ATAU

2) telan madu asli dgn sudu plastik

ATAU

3) kuning telur + red bull less sugar = campur dua2 tu dan kacau n minum

sebelum minum tu selawat la dulu 3kali...try ye..moga b'kesan :)




Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kicap + limau nipis....yg tu jer akak tau hehe

Eza Boom Boom :) said...

kalau mama eza, dia selalu suruh minum air suam byk2 je. huhu. makan strepsil.

Budak Kampung said...

psttt...BK xgalakkan minum ubat batuk kerap cz ia mengadungi uphadyl yg kuat boleh menyebabkan ujian dadah jdik positif.

Kniedaz said...

gi farmasi beli ubat batuk jenis pil Yui..dia lagi cepat baik..cuba ler
tanya ngan pharmacist tu..kot dia boleh suggest yang mana sesuai

izan mama mia said...

akak kalau batuk mesti nak ubat batuk cap kelapa laut afrika tuu....

Mrs Velentine said...

MV kalau batuk just minum air seejuk confirm hilang.hehe

ayut said...

Haaa..bru nk bg idea MJ..MJ dah komen dh :))

Nory Zoulkefle said...

akak kalau batuk, minum air sejuk byk2, takpon makan aiskrim byk2...hehehe

kalau pantang sangat mesti lambat nak baik..

Khairul Zamri said...

saya kalau batuk minum ais haha memang jadi :)

Eca Dwinky Asha said...

makan icecream byk2. hikhikhik

azizah :) said...

paling mudah minum air suam banyak2 untuk cairkan kahak tu.. ada org makan aiskrim sesuai hilang batuk..

Mrs Lurve said...

cuba yui try nie...minum satu sudu kicap cair yg diperah dgn sbiji limau kasturi..