tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, March 14, 2013

Cara penjagaan Pure Marine Colllagen / Rumpai Laut

Ada yang bertanya bagaimana cara penjagaan PMC. Baiklah, aku akan bagitahu di entry ini. Ku kongsikan cara penjagaan PMC yang masih mentah dan yang telah dimasak.


(1) PMC mentah
Boleh simpan di luar. Maksudnya dalam suhu bilik. Macam simpan bawang apa semua. Yang penting jangan bagi kena air hujan kerana ia akan mengakibatkan khasiat kolagen berkurangan. Stok PMC aku simpan dalam plastik seperti yang telah dibungkus.


(2) PMC yang telah dimasak
Selepas dimasak ia akan menjadi jelly. Maka jelly tersebut harus disimpan dalam peti sejuk. Jangan diletak pada bahagian ais beku. Letak ditempat biasa dalam peti ais. Jangan dibiar luar peti sejuk kerana akan timbul kulat.


Moga terjawab kepada yang telah bertanya. Kepada yang nak order PMC gred AAA dan gred AA boleh inform daku. Maklumat lanjut rujuk { sini }.


UPDATE  
PMC tahan lama jika disimpan dalam peti ais bagi yang dah masak
Tapi sebaiknya masak ikut keperluan
100 gram = Penggunaan hampir sebulan





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

13 dak comei sayang YUI:

Nurzakiah Hanum said...

bagus2
moning singgah pagi

ayut said...

pagi yui! ayut tak memilikinya lg...hihihi.

eima said...

TQ yui

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

akak mcm tingin pmc tp nk mkn tu la xtau lalu ker x hihihihi

Kniedaz said...

minggu depan akak nak rebus PMC lagi...

AyueJean AJ said...

AJ dah rebus dekat 2bulan...
Still boleh guna ke???
Tapi tak campur apa la..
Terbiar sebab tak lalu nak makan..

Mrs Velentine said...

betui tu..sone white

nik ros said...

thanks.nik pun simpan mcm tu la.hehe

IntaNBerliaN said...

yui, kalau dah msk, berapa lama blh tahan dlm peti ais yer?

najihahfara said...

sy siap spare ice box lagi nak simpan jelly tu hehe

Cik Nur™ said...

simpan dalam peti sejuk, bila makan sejuk je masuk perut.. :)

azizah :) said...

ooo senang la kalau tahan lama.. nak pakai balik pon xmembazir kan..

Azhafizah Md Nor said...

Thanks yui untuk info ni.