tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, May 02, 2013

Day 3 : Membeli barangan kulit di Cibaduyut Bandung [ part 3 ]

Di hari ketiga di Bandung adalah hari yang penuh aktiviti sebab keesokan pagi flight ke KL. So, dah tak sempat untuk aktiviti lain.


Selepas melawat Kawah Putih, makan dan minum di Saung Andir, kami terus singgah di Cibaduyut iaitu pusat pelbagai barangan kulit yang murah seperti kasut, dompet, jaket, beg dan macam-macam. Rambang mata mak nokkkk!


Aku macam biasa dah siap catat apa yang nak dibeli pada family, pada orang itu, orang ini. Di Cibaduyut, aku banyak beli sandal dan dompet. Ole-ole tambahan pon ada juga ku beli.




Gambar di atas ialah dodol. Ada pelbagai perasa. Sempat aku beli 500 gram, RM 7 duit Malaysia. Oh ya, maaf sangat di Cibaduyut aku ambil gambar ini sahaja sebab sibuk shopping. Hihihi.


Nanti entry khas antara barangan yang sempat ku rembat ketika berada di Bandung ya.


Kesimpulan @ rumusan dariku sepanjang berada di Cibaduyut

1) Pastikan sikap tawar menawar itu ada kecuali jika item tersebut telah di beritahu HARGA MATI. Itu maksudnya tiada diskaun ya, Harga tetap orang kita kata.

2) Terlupa nak beli ole-ole di Pasar Baru, di sini pon masih ada insan-insan yang akan mengekor korang. So, korang tawar dan belilah if berpatutan dan lagi murah dari Pasar Baru. Contoh barang dijual, keychain, fm, t-shirt, beg comel dan sebagainya.

3) Jangan lupa beli sandal untuk anda khususnya kaum perempuan. Sandal boleh didapati dengan harga Rp 15 000 sepasang = RM 4.50. Beli 3 pasang boleh dapat RM 10 if anda pandai menawar. Murahkan?

4) Jaket kulit yang murah pon ada. Kebanyakan kulit yang digunakan adalah kulit sapi / lembu. Kalau tak salahlah. Kulit B*** tak sure ada tak. Kih kih. Sila tanya sebelum beli.

5) Sebaiknya catat dulu barang apa yang ingin dibeli supaya mudah terus cari. Aku catat dalam buku nota kecil dan setiap kali beli akan aku catat juga harga. Sebagai ingatan dan sebagai panduan untuk aku tulis dalam blog. Korang pun dapat ilmu kan dan boleh bajet =)



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

31 dak comei sayang YUI:

Kesuma Angsana said...

not badlah harga kat sini yer

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

wawa syaida said...

wow bestnya...belum jejak kaki lagi kat Bandung :)

JaSSNaNi said...

tudia dodol.. punya la banyak.. menimbun2..

beta kupu said...

Bia betik Yui, murahnya sandal?!

BUI JUNAIDI said...

MMG SGT2 MURAH BRG2 KAT SITU KAN..

AnneRaini said...

bestkan bandung...shopping heaven..hehe

Mimi Azirah said...

bagus yui share bnde nih dgn kwn2 yg lain

diana said...

kira nya habis belanja campur tempat tinggal makan semua berapa ye untuk sorang..

izyantyPersonalTaste said...

bestnya dpt shopping kt sana

eima said...

mmg best ek soppin

Hazmin Hamudin said...

Tak pernah lagi merasa ke bandung.. Confirm la murahkan sebab exchange rate pun dah berbeza.. Best kalau dapat shopping dekat sana.

J.Syazwana said...

fuyohhhhhhhh memang rambang mata camni. hehe

Cho Zila said...

bestlerkan yui.. nak pergi sangat... kalauler dapat alangkah bahagianyer...

Rapunzeel Cikilolo said...

wah jajan!

suke...

^^eKaTiKaH^^ said...

pehh, tersusun dodol. banyaknyeee :O

azizah :) said...

bestnya shopping! mmg takkan ingat nak amik gambar pon kan..heee

Cinta Misteri said...

amboiii jln sakan smpi just snap 1 pic jerrrr...dodol plak tue. yg tu mmg senang makan, bukak plastik terus ngap

Cik Nur™ said...

kalau murah2 tu mmg rambang matalahkan... :)

bilalah Nur dapat pergi sana...

ANNA MARIANA said...

kasut 3 pasang 10rgt???
waaa, bestnyaa..
mau bw balik malaysia penuh kasut la jawapnyaa.. hihihih

shaFazie said...

murahnya....rambang mato den :D

are_lin@yu said...

wahh yui bli apa ya..

Eza Boom Boom said...

mmg menarik la entry g bandung ni. hihi. bab shopping tu eza paling suka... ;)

Tihara said...

murah nya kan sopin kat sini,best2

Alhamdulillah, fm yui dah sampai semalam ..t.kasih:)

Che Rosliza Che Mat said...

harganya berpatutan jugak...ada yg murah...ada yg mahalkan...

IntaNBerliaN said...

bab shopping tu la plg akak suke.. hihi

Fifi Nadhrah said...

memang kene sentiase bawak pen dan buku nota ye.. :)

MaYa MustWany said...

murah gak tuh tapi barang2 elok tak?ke cepat putus kalau macam sandal tuh?

♥ Nurul Baidurah ♥ said...

Uuuuuuu,murahnya harga barang di bandung berbanding dengan harga barng di malaysia..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk meberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


IRDI TOUR BANDUNG said...

Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

Contact Person :
Mobile Phone : +6281322167717
WhatsApp : +6281214741600
+6281220477335
Email : irditour.bandung@yahoo.com
Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
Wassalam..wr.wb..