tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, March 08, 2012

3x merisik tapi tak jadi maka lambat kahwin! <-- fakta / auta??

Opss!! What the fish?? Hihihi. Ak baru tau dari member pejabat. Katanya kalau 3x orang tanya tapi tak jadi jadik nak tuutttt, mungkin perempuan itu akan lambat kahwin. Ko agak-agak betulke statement gtu??? Ak percaya, lau ada jodoh, xkisah cepat atau lambat, still jadikan?? InsyaALLAH.



- Bila ak nak jadi gadis di balik pintu ea, haha -



Eh, nak tanya korang, istilah MERISIK itu apabila kol tanya atau jumpa berdepan dengan family ea??? Jawab ea pada yang dah berkahwin, dah bertunang atau bakal-bakal ya. Lau ada jawapan, bakal ak citer pada entry seterusnya ^__^  moga takde jawapan coz ak segan! haha poyo lak!


Merisik bukan berbisik-bisik kan?? Hihi...






guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

21 dak comei sayang YUI:

Masz Sidek said...

lambat atau cepat jodoh tu dah tertulis... insya-Allah

***Sy pun dok tunggu bila lah sy jadi gadis di sebalik pintu tu*** ;p

Rapunzel Cikilolo said...

huhuhu. tak jadi sebab bukan jodoh die kot...

Anonymous said...

waaaa , akak dah kene risik ke ?? hihi

Asnisha Binti Samsudin said...

waaa , akak dah kene risik ke ?? hee

Azhafizah[フィザ] said...

Takde pengalamanlah yui..apa kata kita tunggu yang lebih tahu dan lebih berpengalaman komen.pastu nanti share ye yui.^__^

IntaNBerliaN said...

merisik tu ikut adab family lelaki dtg umah n bertanya ttg kita.. :-)

nur anis said...

ada ke pantang larang macam tu..huhu..

AnneRaini said...

merisik tu bile family lelaki dtg rumah tnya kat mak ayah kite whether kite ni available ke tak.. tp kalau call pun boleh kire merisik gak sbb kalau mak ayah kite terima kire jadilah tu..

NOOR FATIN said...

saya pn dgr mcm tu.. huhu setakat ni saya xde sapa lagi risik. rasanya kalau pilihan keluarga saya ikut je.. heehheh :)

Tihara said...

merisik tu, ikut pengalaman akak..family guy dtg umah bawak cincin tanda n discuss ttg majlis tunang ..wahh dah ada org tanya2 yea, tu 1st step utk merisik la tu..chaiyokk :)

*SiRibenMerah said...

alamak...I da lebih 3 kali tau.. patutla x kawen2 lagi..
hahaha..
alahai, psikologi je tuh..
kalo da jodoh, x kemana...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm ada sape2 yg nak merisik kita ke?? hahahaha~

Anum said...

kalau dah memang bukan jodoh x leh wat pe

Syakirah Zainal said...

Merisik tuh just adat..pihak lelaki tnya keluarga perempuan sama ada si perempuan tu tunangan org atau bini org..da konpem single,baru teruskan perbincangan psl bertunang plak...;D

Azee Hana said...

saya belum pernah dirisik lagi..hiii

eima said...

tah la .. tak de kaitan kot ... aku tatau la ... sbb aku bercinta pastu terus je kawen.... hehehe

izyantyPersonalTaste said...

dh banyak kali kn risik...tp akak yg tak nak...sebab tu ke i lmbat kawen nie he3...jodoh dah ditentukan so xleh pcaya ckp2 camtu.bkn sbab kita tolak sebab tak suka or apa.tapi kalau org yg dtg risik tu memang jodoh kita,secara automanik hati kita terima ngan tenang.klau hati kita cam berat maksudnya dia bukan jodoh kita le kan.apa2 pun buat solat istiqarah dulu.

Wanieys Hashim said...

tak pernah dengar pun cam tu..
auta kot..jodoh pertemuan ditangan tuhan :)

Cik Azizah said...

jijah merisik je dulu 2tahun kot sebelum tunang+nikah ni. family hubby datang rumah bincang2..

.........cP~ said...

Salam.

Orang cakap gitu mungkin sebab bila dah dengar khabar yang orang dah datang merisik beberapa kali tapi tak jadi, ada la masalah kat perempuan tu kot. Jadi, orang tak mau datang dah.

MaYa MustWany said...

hahaha truz trgat mak mas punya dialog "keje susah nk dpt,jgn la jodoh ko pun lambat" haiyakk..mcm xsbar je mak mas ..hihihi