tentang
banner
tutor
fb
home

Monday, June 03, 2013

2 orang berserban di pagi hari

Dalam jam 7.20 pagi aku dah start motor nak panaskan enjin. Tiba-tiba ada suara lelaki memberi salam. Aku jawab dan tanya kenapa.


Kelihatan 2 orang lelaki berserban dan berjubah. Tidak muda dan tidak terlalu tua. Baya-baya 30an. Ditanya ayah ada tak, aku jawab tak. Ditanya ada abang tak, aku jawab tak. Oh tiada lelaki la? Ya aku jawab walau yang pasti ada adik lelaki bongsu dalam rumah masih tidur.


Bila mereka berlalu pergi bersama moto lc warna merah, aku bagitahu mak. Kenapa mereka datang pagi-pagi dan tanyakan perihal orang lelaki ada atau tidak? Tak tahukah mereka hari kerja pastinya ramai pergi kerja.


Laju aku pesan pada mak, berhati-hati. Kunci pintu sebaiknya. Jangan dilayan sesiapa yang datang walau mungkin hajatnya baik tapi demi keselamatan mak dan adik, hati harus keras!


Zaman sekarang, yang nampak baik belum pasti baik juga hatinya begitu juga sebaliknya.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

21 dak comei sayang YUI:

ieda immi said...

mungkin kenalan ayah kooot

risau juga kalau org mcm tuu dtg kan

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Yui..org tabligh kot sbb kat sini pon ada gak dtg.TP klu MYIMAM k.atie xdak...depa g gitu jer

Deq's Qienz said...

betul yui..akk stuju :)

Nurzakiah Hanum said...

salam
selamat pagi
singgah pagi

Tihara said...

eloklah beringat selalu, kena hati2 sekarang nih

Rapunzeel Cikilolo said...

eei...

kenape mcm tu??

tp kalau die tak kacau, kite kena berbaik sangka kan...

harap takde ape-ape jd...

risaunye...

azizah :) said...

biasa kalau macam tu org tabligh.. saja datang nak bagi ceramah..

Tentang Kita said...

kalau saya la....saya tipu ajer..cakap jer ayah ada, abg ada..huhuhuhu takutnya..bila baca tadi seram pulak jdnya...

Mimi Azirah said...

betul betul betul...skang kne berati2..

eima said...

org tablik la tu .... dulu zaman dok rumah tinggi slalu dtg ...
itu la soalannye ... tp aku tak penah buka pintu takut la kang dipukaunye kita ...

istiqomah said...

orang datang nak bagi tazkirah kot :)

wawa syaida said...

seramnya baca...takut pun ada...berhati-hati lah ye...
kat rumah wawa pun ada...ciri-ciri yang diceritakan tu macam tablik...tapi selalu dorang datang lepas asar

Amirah Adnan said...

suspiciousnye!

IntaNBerliaN said...

biar betoi... awai paginya dah dtg umah.. eh, tp xtau la kot2 dorg balik dr surau terus singgah umah yui plak

Fifi Nadhrah said...

tabligh kot.. fifi pernah kene.. die tanye suami.. lepas tu cakap2.. cume ajak g masjid.. kalau nak besangke baik la.. hihi..

tapi kekadang takut jugak.. kene fikir -ve zaman skrg..

Deqla Manjew said...

ishh... bole mendtgkan curiga jugak tu soalan dia.. apa2pun kena hati2 la kan..

Kesuma Angsana said...

mmg skang ni apapun kena hati2

Syida Rasyidah said...

seram pulak baca.. cuba kalau niat dia tak baik.. huhuhu.. minta jauhkanlaa.. kan?

Cik Nur™ said...

ehh...risau jugakkan...
patutnya cakap je ada ramai lelaki,
risau jugakkan...

nanieybarnieylurviey said...

Betul tu yui. Kadang soalan macam tu die nk test. Sigh* kena hati2. Macam2 skang ni.

Shida Radzuan said...

betul yui..kdg2 saja la tu nk trick..bahayanya..