tentang
banner
tutor
fb
home

Thursday, June 20, 2013

Cara jimat guna SimPATI untuk telefon atau mesej ke Malaysia

Masih ingat simkad apa yang selalu disuggestkan bila berada di Bandung? Kebanyakan kata SimPATI { entry } maka haruslah aku guna SimPATI juga. 


Macam mana nak guna bila dah beli simPATI?


Masukkan simkad dalam hp dan gunalah seperti biasa. Hihihi. Pasti korang geram kalau macam ini sahaja entry aku. Okay, meh nak bagitahu cara penjimatan bila guna simPATI untuk telefon atau mesej ke Malaysia.


Untuk telefon ---> Dail 010176 diikuti nombor telefon 
Contoh : 0101760192331810


Untuk mesej ---> Taip mesej seperti biasa dan bila nak send, 
masukkan +6
Contoh : +60192331810


Untuk semak baki : *888#


Ada faham?


Kalau nak topup, takde istilah topup
Di sana panggil "pulsa"


Serious lebih jimat dan sangat untung! Aku 4 hari di sana, tak terkira telefon family banyak kali. Tak ketinggalan selalu juga mesej si Shapit. Sama macam berada di Malaysia. Jimat!


Kalau kau rasa kaya, taknak guna simkad indon, boleh saja guna prepaid/line dari Malaysia. Boleh jadi macam aku. Telefon tak sampai 1 minit, habis kredit aku RM 10! Tension mak jemah time itu.


Kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh terus komen atau lebih baik emel aku fashanusha@gmail.com. Nak contoh jadual pertukaran duit pun aku boleh bagi.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

15 dak comei sayang YUI:

ieda immi said...

uishh bagus kaedah ini ;)

adyna said...

Akak blm ada pengalaman ke luar negara info yg berguna ni

Rapunzeel Cikilolo said...

jimat-jimat...

Nurzakiah Hanum said...

jimat2

iamHANIS said...

thanks for sharing.... :)

Deqla Manjew said...

menarik...boleh la nnti kalo ke sana beli simkad tu.. ;)

Nory Zoulkefle said...

wahhh bagus entry ni...boleh buat rujukan kalau akak gi sana nnt..hee

Kuazue Mohd said...

hohoho.. gitu eekk.. tq ya for the info..

eima said...

mana la tau nanti kan ..ai boleh guna tips ni

diana said...

seminit sepuluh hengget..mau meroyan akak kalau kena..hahahah

lynndamya said...

sgt bagus enrty perkongsian ni :D, nama kad tu SimPATI rasa mcm betul2 simpati betul lah..haha (apa sy ckp ni?) (-_-')

azizah :) said...

ooo gitu.. mmg jimat la pakai simpati ni kan..

Cik Nur™ said...

wahh..memang jimat yea...

Mimi Azirah said...

tips bagus

wawa syaida said...

thanks sharing yui