tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, June 18, 2013

JJCM versi Yui : Nasi Kerabu yang sedap di sekitar Ipoh, Perak

Nasi kerabu asalnya dari Kelantan kalau tak salah aku. Maka haruslah aku cari nasi kerabu asli dari orang Kelantan yang jual. Orang kata air tangan yang sebenar gitu. Hihi.




Maaflah ambil gambar macam itu saja. Apa lauk yang ada? Ikan, solok lada, ayam percik, telur masin dan bahan-bahan yang lain. Harga hanya RM 5 +. Memang berbaloi dan bagiku harganya sangat relevan.


Kat mana nak dapat? Okay, selalu aku beli di pasar malam station 18, Ipoh. Dekat area pejabat aku. Setiap hari Isnin. Orang-orang Lahat, Station 18, Kg Sri Kinta, Taman Desa Aman pasti tahu dan kenal makcik nasi kerabu ini.


Aku pergi gerainya jam 5.40 petang, orang ramai dah berkerumun nak beli. Bukan takat nasi kerabu saja yang dijual, makcik ini juga jual nasi dagang, laksam, nasi lemak dan bubur. Semuanya mableeessss tambah-tambah bab nasi kerabu.


Ai likeeee. Kasi 5 bintang! 




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

23 dak comei sayang YUI:

ros_reeza said...

murahnya harga dia.. ada ikan, ayam bagai.. yang penting sedap :)

nur anis said...

Peberet!

Mimi Azirah said...

sedapnye nasi kerabu....

Kniedaz said...

akak pun suka nasi kerabu..solok lada mesti ada ngan sambal kasi pedas hehe

Nurzakiah Hanum said...

lama x makan

AnneRaini said...

akak suka nasi kerabu kat kampung akak...sedap sgt. festime rasa terus jatuh cinta. kat kl ni xjumpe yg sedap mcm tu..

JaSSNaNi said...

assalam yui..
nampak sedapnya...
akak pun suka nasi kerabu.. tapi beli je la.. nak buat sendiri tak pandai..

Deqla Manjew said...

tetibe terliur pulak nasi kerabu... slalunya kat pasar mlm area umah sedap tau..sbb air tgn org kelate.. tp lmbtnya nk tgu.. jumaat baru ada pasar mlm.. huhuhu....

Qashmere said...

Sedap tu...

diana said...

akak pun suka nasik kerabu..kalau beli akak suka letak sayur kacang yang dia masak dengan daging..sedap nya...

:: Cik Viva :: said...

murah la tu..kalau kat tempat saya ni nasik lauk ikan je dah rm6. belum ambik telur masin & solok lagi..mau rm10 kot..

Ann Ishak said...

ala jauh la pulak nak buat jjcm saya huhuhu

wawa syaida said...

yui sedapnye...wawa hantu nasik kerabu ni :D

shaFazie said...

my peberet..nyum2 :D

Tihara said...

Ya Allah, harga lebih pada relevan siap dgn telo masin..kat gua musang kelantan pun mahal, mana nak cari murah macam ni :)

izan mama mia said...

uhuhuhuh..akak terliur sungguh nie...

azizah :) said...

banyak lauk dia..murah pulak tu..

Cik Nur™ said...

dekat taiping pun ada yg sedap..makcik tu mmg dari kelantan.. :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam yui..pasar mlm ni dekat ngan umah adik k.atie...wajib terjah klu berkesempatan :D

D_08 said...

aiiii...kalo ikutkanpade tempat2 yang cik Nusha tuliskan tu....awok dekat sangat tuuuu........ oghang Ipoh jugak???

are_lin@yu said...

sdapnya bru mkn aritu trgin blk ni.hhehe

Anonymous said...

kalau hat pasar malam taman temara n station 18 mmg smarttt ns krabu dia..plus daging salai ikan sama ayam percik..mmg merecikkk..

lynndamya said...

Betul tu, hari tu g kelantan mmg terus cari nasi kerabu, mmg sodap aihhhh~~hahaha, tp kedai tu ade buat 2 warna, satu biru satu lg kuning...
agaknya yg kuning tu utk org2 yg mcm takut nk mkn nasi yg bewarna biru kot~ haha :p