tentang
banner
tutor
fb
home

Tuesday, July 19, 2011

PENDAPAT : Apa ak nak wat ngn HOUSEMATE cam itu???

malam tadi sebelum ak tido "nyenyak",ak ada post satu entry perihal ragam HOUSEMATE ni..
ak bukan apa,aish.. GERAM wei..
perangai mengalahkan budak tadika..dak tadika pon skg leh guna otak kot..
First,kome jgn nak salah aggp or pkir bkn2 ok..bkn nk bkk pekung sesapa..
tp ak nk kongsi+minta pndgn korang aje..yang lain,XDER!!
dan yang PENTING leh dijadikan sbg pengajaran..
mane tau,lau korg hadapi,leh wat kisah ak jd teladan..wekk!!



Intronya meh ak kasitau skit
satu umah skg ada 4 orang sahaja.. 4 aje okies..bkn 40 org mcm sardin!!
 
apa masalah yg dh makin wat ak PENING??
 
1) suka sgt guna brg2 dapur pastu xreti kemas
2) plastik n bekas mknn xreti2 nak buang pas guna suka lengahkan!
3) guna brg dapur pastu xreti2 nak basuh dan2 itu gak..
4) xreti nak buang dlu baki ais yg ada dlm plastik,pastu nk cmpak terus dlm plastik smph..
berairla wei!
5) Umah tu dah cam xreti nak kemas tp skg ak dah wat jadual,tu pon cm xjln je!
 
dan ak paling GERAM,time ak ke Johor hari tu,leh lak depa p kelebek@punggah barang ak!!
smlm ak tros tnya la,geram punye pasal..
 
"ada sape2 usik brg dalam bekas ni ke???"
 
wat muka selenga..
 
" owh,aritu amik periuk..periuk ktorg hangus lak aritu.."
 
wahh!! gtu aje ko ckp ea..ak xkisah lau nk guna,tp tolongla minta elok2..
dah amik+guna,pastu xnk kemas!!berterabur brg ak yg lain dlm bekas tu..
 
aish...yg punye keje ni 2 orang aje..sorang lagi baru masuk..
 
MAJORITI brg-brg dapur n peralatan tu ak yang PUNYA..
ak bkn nk bersikap KEDEKUT tp lau org pakai,pastu xreti nk kemas,nk susun..
ak SAKIT HATI..
 
xkn ak plak yg nak kena p cuci pe sume..bkn BERKIRA tp pikirla..smpai bila??
smlm ak pon ngadu domba ngn Shapit..cian dia,tahan telinga ak bebel!!hahah..
 
 
apa ak nak wat??TEGUR terus?? tampal note byk2 kat dinding?? keluar rumah??
 
skg ni,cam ak lak KEPALA umah itu..argghhh!! pale hotak toi..
rase nak pang2 laju ajer...
 
pendek kata: depa TAK PENTINGKAN KEBERSIHAN DAN KEKEMASAN!!

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

17 dak comei sayang YUI:

aishahNewdestiny said...

dulu ada jugak masalah camni. time tu 1 rumah 13 orang, lg bnyak ragam. Tapi kalau hal camni mmg kene bawak berbincang. ape kata yui buat MEETING. then speak out ape yg tak puas hati tu, then cadangkan buat jadual kemas rumah supaya masing-masing ada responsibility. Kalau lepas tu masih berlaku yg sama jugak. Better lah yui leave je rumah tu. Rumah tempat nak berehat, bukan nye tongkang pecah kan!

Luqeem™ said...

nasihat je trus..klu x bg nshat mmg smpai bila2 xkn hbis kerja cmtu..

nshat tu bg la yg power2 skit, tp jgn marah..huhu

tu je pndangan sy

notti netti said...

seksa jugak dapat housemate cenggini..kang u pulak dituduh cerewet..hmmmm

syieda_joy said...

sabar la akk..

tp kalau syieda. setiap port syieda mcam nk tmpal je..contoh
singki-lepas guna sila bersihkan.
tong sampah-make sure tidak letak banda berair..

tp itu mcm perli pulak kan?
akk buat meeting la..then agih2 tugas.

kite dah mcm org suruhan diorg pulak, mkn minum gelas diorg nk kne basuh..kata dok umah kongsi..kene wat keje jgk..asik kite je..letih jgk..

wahhh pjgnya..^_^

ArulchelseA said...

payah jugak mcm tu..sush nk ajar pun.. kang nasihat kata kita ni lain plak.. .. kih kih kih

merahitujambu said...

kalau sy jadi awk pon sy marah..sbr ok...tegur cara baik..=)

aishahNewdestiny said...

kalau jadual pun tak jalan jugak. apa kata yui keluar je dari rumah tu. better leave it dari seksa diri. dulu saya pun ada housemate pengotor camni langsung takde rasa tanggungjawab, so dari tegur jadi gaduh baik la cari rumah lain je. kita pun senang hati. tapi make sure masa pergi tengok rumah tu teliti penghuni nye camne spy tak jadi lagi perkara yg sama.

sabar ye yui ^_^

GreenJade said...

ale siannye..mmg sakit pala..sakit hati..sume sakit..akak penah mngalami nye dolu...

akak dulu panggei miting then buat duty roster..memula x jln..pastu miting lg..then nmpk le sket action nye walopon selow motion

AnneRaini said...

perli jek...sambil2 kemas tu perlilah ckp anak dara pengotor pemalas ape2 jek yg berkaitan dgn diorg....kalo diorg sakit hati hah bagus... Maknanyer diorg sedo diri.. Kalau wat dek jek maknenyer nak kena penampor la tu...

Cik Azizah said...

duduk berbincang la yui. citer ape yg tak puas hati. kalau tak jalan jugak. yui sorok brg2 tu..bila time yui nak guna,kuarkan then sorok balik. kahkahkah~~ yg tu la jijah buat dulu. kedekut kan. bukan ape. pakai kita punya tp tak reti2 nak basuh. mahu tak bengang..grr!!

Bulan Syurga Firdaus said...

saba2 ye....
dugaan tu....
PR elok2 dgn dak2 rmh tu ;)

cik najihah said...

melampau la kalau gitu malasnye..
senang cite pindah umah lain..x pon tendang je hihihi

Bulan Syurga Firdaus said...

saba e..
dugaan tu...
PR elok2 dgn dak2 rmh ;)

Cik Anita said...

salam.

memang susah lah masalah camni, tapi boleh tegur elok2.. :)

cuba lah~

mary ann ;) said...

saya pon ada hosmet yg macam nie..suka guna brg2 dapo yg saya punya tapi tak reti2 nak basuh balik..

kekadang tu bila sy nak guna, saya lak yang kena basuh..uhhh, berasap gak..

lepas tu saya terus simpan semua dalam bilik..pinggan ngn cawan pon angkut msuk bilik..

bilik lak mmg sentiasa berkunci..

kalo sy tak puas ati, teros sy bising2 kat umah tu..lantak la, sbb mmg patut sy marah..

sound je hosmet awk tu..kalo tak makin menjadi2 ler..huhuhu

nanakimie said...

ish2...macam2 perangai..bkn susa pon nk kemas kn...nana pantang uma bersepah...sesedap rasa je kan pakai barang kte tak reti nak pulang elok2...sabar ye yui...huhu...

Cik Muda Sae said...

sabar ye..! hihihi...~